Yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılan monosodyum glutamat, karaciğer yağlanması riskini artıyor! Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, karaciğer yağlanması karşıtı beslenme önerilerini anlatmaya devam ediyor
HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN
Monosodyum glutamat (MSG) gıdaların lezzetini artırmak için kullanılan bir gıda katkı maddesidir. Özellikle işlenmiş, konserve ve dondurulmuş gıdalarda bulunur. Bir çalışmaya göre, MSG tüketimi hem kilo almaya neden oluyor hem de alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının görülme riskini artırıyor. Diyette MSG miktarının azaltılması ise karaciğer yağlanmasının ilerleyiş sürecini yavaşlatıyor. Hazır, paketli gıdaların tüketiminden kaçınarak karaciğer yağlanmasına karşı koruma sağlayın.
İNSÜLİN DIRENCİNE DİKKAT
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının en önemli risk faktörleri arasında insülin direnci yer alıyor. İnsülin direnci olanlarda pankreastan fazla miktarda insülin hormonu salgılanıyor. Fazla insülin salınımı ise karaciğerde yağ yapımını yükseltiyor. Karaciğerin kapasitesinin üzerinde biriken yağ ise zamanla karaciğer hasarına yol açıyor.
İnsülin direncine karşı şu noktalara dikkat edin: Yeterli protein tüketin. Basit karbonhidrat kaynaklarından yani paketli gıdalardan, şekerlemelerden, tatlılardan, hamur işlerinden, şeker ilaveli içeceklerden uzak durun. Kompleks karbonhidratları yani tam tahıl ürünlerini, kurubaklagilleri, sebze ve meyveleri tercih edin. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
GÜNLÜK YAĞ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN
Günlük diyetle alınan yağ miktarının artması karaciğer yağlanması riskini yükselterek tedavi sürecini uzatıyor. Bu nedenle diyetinizdeki yağları sağlıklı olanlarla değiştirin. İşte dikkat etmeniz gerekenler: Diyetinizdeki kolesterol, doymuş ve trans yağ kaynaklarını azaltın. Tereyağı, kaymak, kuyruk yağı gibi. Zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık gibi yağ kaynaklarını tercih edin. Omega-3 yağ asitleri karaciğerde biriken yağ seviyesinin olumlu yönde değişimine yardımcı olur.
Haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın. Ancak balığın derisini tüketmeyin. Yağlı etler, kıyma, sakatat, tavuk derisi gibi besinlerin hayvansal yağ içeriklerinin yüksek olduğunu unutmayın. Pişirme yöntemi olarak kendi yağında pişirme, haşlama ve ızgarayı tercih edin. Kızartma ve kavurmadan uzak durun. Salam, sucuk, sosis, pastırma, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmeyin.
KAHVE TÜKETİN AMA ŞEKERSİZ...
Kahve; kafein, klorojenik asit, kahweol ve kafestol gibi biyolojik olarak aktif bileşenleri içerir. Bu bileşenlerin karaciğer yağlanması, siroz ve karaciğer kanserine karşı koruyucu olabileceği bildiriliyor. Ancak kafeinin vücutta diüretik (idrar söktürücü) olması sebebiyle gün içerisinde tükettiğiniz kahve sonrası su içmeye özen gösterin. Kahvenizi şekerli, kremalı veya süt tozu ekleyerek tüketmek kalori miktarını artırır, unutmayın.