Bugün Dünya Tasarruf Günü. Haydi kutlayalım! İlk kez 1924 yılında İtalya’da düzenlenen Uluslararası Tasarruf Bankaları Kongresi’nde ortaya çıktı. Amacı, bireyleri tasarruf yapmaya teşvik etmek ve finansal güvenlik sağlamalarına yardımcı olmaktı. Bu özel gün, finansal özgürlüğe ulaşmanın önemine dikkat çekiyor. Peki siz yeterince tasarruflu hareket ediyor musunuz?
NEDİR NE DEĞİLDİR?
Tasarruf, paranızı ve kaynaklarınızı akıllıca kullanmaktır. Cimrilik veya kendinizi mahrum bırakmak değil; aksine, harcamalarınıza bilinçli yaklaşarak finansal sağlık ve yaşam kalitenizi iyileştirebilecek bir bakış açısıdır. Tutumlu bir zihin yapısı, yalnızca para biriktirmenin yolunu bulmuş olmakla kalmaz, aynı zamanda kaynakları verimli kullanıp, sürdürülebilirliği ve iç huzuru ön planda tutan bir yaşam tarzını bulur. Tasarruflu yaşam, yaşam hedeflerinize özgürce ulaşmanıza olanak tanır; bir ev veya araba almak, çocukların eğitimi için birikim yapmak veya rahat bir emeklilik dönemi geçirmek gibi. Tam da bu yüzden Monay (ücretsiz) uygulamasını kurdum, tasarrufu tüm hayatınıza yaymanıza yardımcı olmak için. Tüketime özendiren dürtülerin her yerden karşımıza çıktığı bugünlerde, tasarruf bilincine ulaşmak bir bireysel sorumluluktur. Nokta!
NELER YAPABILİRİZ?
1- NET HEDEFLER- MOTİVASYON SAĞLAR
Tasarruflu olmanın size ne getireceğini net belirleyin, somut hedefler koyun. Tatil, ev almak ya da emeklilik için birikim yapmak gibi amaçlar, sizi daha tasarruflu davranmaya teşvik eder.
2- YAZILI BÜTÇE - KONTROL GÜÇTÜR
Gelir-gider dengenizi kurmak için aylık bütçe hazırlayın. Her ay ne kadar harcadığınızı ve biriktirebileceğinizi görebilmek, kontrole yardımcı olur. Güçlü hissettirir.
3- İSTEK LİMİTİ- HAYAT PAHALIĞINA BİREBİR
Harcamalarınızda istek/ihtiyaç ayrımı yapın. İhtiyaçları önceliklendirin ve gereksiz harcamayı azaltın. Almadan önce ‘bu gerçekten gerekli mi?’ diye sormak, gereksiz üyelik-abonelikleri iptal etmek, gibi. Ancak böyle baş ederiz enflasyon ile.
4- ENERJİ - ÖNÜMÜZ KIŞ
Elektrik, su ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak faturalarınızı düşürür. Küçük değişikliklerle iyi bir kaynak yaratabilirsiniz. Yüzde 50’ye kadar hem de!
5- YERDE PARA BIRAKMAYIN
Alışverişlerinizde nakit iade veren opsiyonları değerlendirin. Planladığınız harcamalarınız için fiyat karşılaştırmasında bulunun.
6- BORÇ ÖZGÜRLÜĞÜ
Tasarruflu hareket ederek aylık borçları ödemek, yükten kurtulmak, finansal özgürlüğü sağlamak adına önemli bir adımdır.
7- KÜÇÜK AMA DÜZENLİ YATIRIMLAR
Tasarruf ettiğinizi birikime ayırmak iyi güzel ama para durduğu yerde değer kaybeder. Küçük birikimlerinizi, uzun vadede yatırım araçlarına yönlendirin.
8- KIYMET BİLİN
Sahip olduklarınızın kıymetini bilmek, sizi gereksiz harcamadan koruyarak tasarruf bilincini yükseltir. Kendinize sık sık hatırlatın.
9- ÇOCUKLARA TASARRUF ALIŞKANLIKLARINI AŞILAYIN
Çocuklara örnek olun, onlara tasarrufu öğretin. Bugünün anlam ve önemini onlara anlatmaktan başlayın.
10- GELECEK NESİLLERİN KAHRAMANI OLUN
Tasarruf, yalnızca cebinizi değil, Dünya’yı da korur. Gereksiz tüketimi azaltarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakmakta rol oynayabilirsiniz.
GÜNÜN SÖZÜ
Her çok, azdan olur! Küçük tasarruflarla, büyük hedeflerinize ilerleyin.
GÜNÜN TERİMİ
MİNİMALİZM
İhtiyaç dışı unsurları hayatınızdan çıkarmak ve sadeleşmek anlamına gelir. Maddi ve manevi olarak daha azla yetinmeyi, gereksiz eşya, düşünce ve alışkanlıklardan arınarak odaklandığınız şeylerde derinlik kazanmayı amaçlar. Bu yaşam tarzı, sadeliği benimseyerek huzuru artırmayı ve hayatın özündeki değerlere yönelmeyi hedefler. Özellikle tüketim alışkanlıklarını azaltmak, çevreye saygılı yaşamak ve finansal özgürlüğe ulaşmak gibi amaçlarla da popülerdir.