Son günlerde limiti 100 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartlarından 750 TL Savunma Sanayi Fonu kesintisi yapılacağı haberleri çıkmıştı. Meclis gündemine gelen tasarı sonrasında yeniden değerlendirilmek üzere Meclis’ten geri çekildi. Limit konusu gündeme gelmişken, sizin kaç kredi kartınız var? Limitleriniz ne kadar olmalı? Kredi kartı limitinin yüksek olmasının psikolojik etkileri neler? Hadi gelin, birlikte göz atalım.
Bir kişinin birden fazla kredi kartına sahip olması, kartlar arasındaki dengeyi sağlamasını zorlaştırabilir. Eğer toplam limit, gelir düzeyinin çok üzerindeyse, bu kişinin sürekli olarak bir borç döngüsüne girmesi olası. Üstelik kart sayısı artıkça, ödemeleri yönetmek de zorlaşıyor.
KREDİ KARTI LİMİTİ: Kişinin gelirine ve finansal geçmişine bağlı olarak belirlenen bir üst sınır.
CAN KURTARAN SİMİDİ Mİ?
YANLIŞ: Birçok kişi kredi kartını bir güvence gibi gördüğü için limitinin yüksek olmasını istiyor. Okul taksitleri ve sağlık harcamaları ya da ani bir finansal kriz veya işten çıkarılma gibi durumlarda kredi kartı limiti bir can simidi gibi görülüyor. Aslında, anlık durumu kurtardıktan sonra sıra ödemeye geldiğinde, kişi için zorlayıcı bir süreç oluşuyor.
DOĞRUSU: Bu tip acil durumlar için birikim yapmak, kredi kartına bağlı kalmaktan çok daha sağlıklı. Sağlık harcamaları ya da beklenmedik giderler, kredi kartıyla karşılanacaksa bile, bu harcamaların dikkatlice ödeme planı yapılmalı. Siz siz olun acil durumlar için mutlaka birikim yapın. Bunun adına ‘Acil Durum Fonu’ adı koyun.
O KADAR ZENGİN DEĞİLSİN!
YANLIŞ: Limitler, bütçeyi aşan dereceye geldiğinde, harcamaların kontrolsüzce artmasına neden oluyor. “Gerçekten yüksek bir kredi kartı limitine ihtiyacım var mı?” diye kimse kimse sormuyor. Sanki ne kadar yüksek limitim varsa o kadar zenginim hissi doğuyor.
DOĞRUSU: Borçlanma kapasitesinin kontrollü bir şekilde kullanılması ve aşırı borç yükü altına girilmemesi için kredi kartı limitlerinin gelirin iki katını aşmaması gerektiğini düşünüyorum. (İlk defa alanlara bu limit veriliyor zaten, sonra dörde çıkıyor). İnsan limiti içerisine yavaş yavaş yayılıyor çünkü.
PSİKOLOJİK ETKİLER
YANLIŞ: Kredi kartı limiti, sadece bir finansal araç değil, aynı zamanda bir psikolojik faktör. Yüksek limit kişiye ‘harcama özgürlüğü’ hissi veriyor. Bu da ‘sonra bir şekilde öderiz’ diye harcamaya itiyor. Diğer bir psikolojik etki de ‘prestijli’ hissetme. Yüksek kart limitini bir ‘prestij’ sanma yanılgısı var.
DOĞRUSU: Bu para bizim değil, sonradan ödememiz gereken bir borç.
TAKSİTLER LİMİTİ YER
YANLIŞ: Ona şuna buna taksit yaptığımız zaman unutmayın ki gelecek dönemdeki taksitler limitten düşülür. Yani diyelim siz gittiniz ayakkabı, çanta, elbise, kozmetik gibi isteklere bir sürü para harcayıp taksit yaptınız, ondan sonra evde buzdolabı bozuldu limitiniz yetmeyebilir. Neden? Çünkü taksitle bir sürü gereksiz şey aldınız.
DOĞRUSU: İstekleri taksitlendirmeyin, ihtiyaçları taksitlendirin. Evet, enflasyon var ve her şeyi taksitlendirmek iyi biliyorum ama kontrolden çıkmak hiç iyi değil. Paran varsa istekleri al, yoksa alma.
YAŞAM STİLİNE GÖZ AT
YANLIŞ: Aylık 20 bin TL gelirle, kredi kartı limiti 80 bin TL olan biri, eğer 20 bin TL üstü harcarsa her ay borç birikerek kartın ödeme gücü azalacak ve faizler devreye girecek. Her şey pahalılandıkça biz yaşam stilimizi değiştirmek yerine kredi kartı limitlerimize yükleniyoruz.
DOĞRUSU: Harcamalar gelir düzeyine uygun şekilde olmalı. Yaşam stilini kredi kartı limiti içerisinde finanse etmeye çalışmamalı.
YAPILANDIRMA İMKANI
Kredi kartı kullanımı konusunda temel prensip, harcamaların her ay düzenli olarak geri ödenmesi. Ancak, bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir ve borçlar birikmeye başlar. Bu noktada kredi kartınızı yapılandırmak bir çözüm olabilir. Türkiye’de, kredi kartı borcu 60 aya kadar yapılandırılabiliyor. Ancak, bu süreçte borcun yarısını kapatana kadar kredi kartı limiti artırılmıyor. Bu, borçlarını yapılandıran kişilerin harcama alışkanlıklarını daha disiplinli bir şekilde yönetmelerini sağlıyor.
EKSTREDEN KORKMA
Kredi kartı kullanırken, harcamalarınızı her ay düzenli olarak takip edin. Kredi kartı ekstrenizi kontrol ederek, hangi alanlarda gereksiz harcamalar yaptığınızı belirleyin.
GÜNÜN SÖZÜ
Gelirin üzerinde bir yaşam stili, minik bir iğne ile patlayacak bir balona benzer.
GÜNÜN TERİMİ
KREDI KARTI GECİKME FAİZİ
Son ödeme tarihinden itibaren asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi alışveriş faizinden daha yüksek bir faiz oranı. Daha fazla faiz ödememek için kart ekstrenin en az asgari tutarını öde!