Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikoselin ameliyatı başarılı şekilde yapılmışsa sperm sayınız yüzde 80 ihtimalle artacaktır. Sperm hücrelerinin 72 günde oluştuğunu ve doğru sonuç için 3-4 ay beklemeniz gerektiğini unutmayın
SORU: Neden kan geliyor?
56 yaşındayım ve idrara çıktığımda pıhtılı kan geldiğini gördüm. Acaba bu durum neden kaynaklanıyor? Kötü bir şey olabilir mi?
CEVAP
Pıhtılı veya pıhtısız idrarından kan gelen her kişi aksi ispat edilene kadar olası bir idrar yolu kanseri hastası olarak değerlendirilir ve üriner sistemin bu açıdan tam bir değerlendirmesi yapılır. İdrar yolu iltihapları, böbrek taşları, prostat büyümesi gibi bir çok sebebin bu tip kanamalara neden olabileceğini göz önünde tutarak fazla da endişe etmeyin ama yukarıda bahsettiğim olumsuz ihtimal nedeni ile en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurun.
SORU: Sperm sayım neden yükselmedi?
2 ay önce çitf taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyatım başarılı olduğu söyledi. Ama test yaptırdım ve sperm sayılarımın yükselmediğini öğrendim. Bunun için ne yapabilirim?
Erkek çocuk doğduktan sonra testislerin durumuna bakılmalı. Her ikisi ya da biri torbada değilse birkaç ay beklenebilir. Muayeneye göre 4 ya da 5’inci ayda ilaç tedavisine başlanır. Eğer sonuç alınamıyorsa ameliyatla testisler yumurtaya indirilir. Bu durumda aile dikkatli olmalı ki geç kalınmasın...
SORU: Sprey kullansam zararı olur mu? 29 yaşındayım, erken boşalıyorum. Bu konuda çok sıkıntı çekiyorum, karşı tarafı memnun edemiyorum. Sprey veya geciktirici krem kullanmamın bir sakıncası var mı? Beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum. CEVAP En basit yöntem olarak prezervatif ve geciktiricili prezervatif kullanmayı ilk aşamada öneriyorum. Bunların yeterli olmadığı hallerde üroloji uzmanının tetkik yaparak ilaç vermesi gerekebilir. Burada marka adı kullanmamayı, ilaç adı vermemeyi ilke olarak tercih ediyorum.
SORU: Oğlumun testisleri inmedi
Oğlum 7 aylık ve testisleri doğuştan kasıklarında. Acaba aşağı iner mi? Ya da biri indiğinde sorun olur mu? CEVAP Doğumda testislerin her ikisinin veya birinin torbada olmaması halinde birkaç ay beklenebilir. Muayene sonuçlarına göre 4-5’inci aylardan itibaren ilaç tedavisi denenebilir. Netice alınamıyorsa çocuk 1 yaşına girmeden ameliyat edilerek testisler yumurtaya indirilmelidir. Geç kalınması olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bir yaşına basmadan bu konuyu halletmelisiniz.
Polikistik over teşhisi konulan kadınlara doğum kontrol hapı tavsiye ediliyor. Çünkü bu rahatsızlıkta yumurtalıklarda sorun oluyor. Bu haplar doktor kontrolünde kullanıldığında yeni kistlerin oluşumunu engelliyor
Hap kullanmak istemiyorum
27 yaşındayım ve bekarım. Adet dönemlerimdeki sancı için doktora gittim, polikistik over teşhisi kondu. Tedavi olarak doğum kontrol hapı verdiler. Çocuk isteyene kadar kullanacakmışım. Ama ben yan etkileri yüzünden kullanmak istemiyorum. Kilo alırım diye endişeliim. Başka tedavi şansı var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de asıl sorun yumurtalıklarda. Bunun yanında insülin metabolizmasında da sorunlar olabiliyor. Tedavide oral kontraseptifler yumurtalık fonksiyonlarını düzenlemek için çok sık kullanılıyor. Şeker metabolizmasının düzenlenmesi için de diyet ve şeker düzeyini ayarlayan ilaçlara ihtiyaç duyulabiliyor. Doğum kontrol hapları için duyduklarınızın hepsi doğru değil. Mutlaka kilo alınır lafı bir ön yargı. Bu ilacı kullanıp kilo almayan pek çok kişi var. İlacın diğer olabilecek yan etkilerinin kontrol altındaki bir hasta için ciddi sorun çıkaracağını sanmıyorum. Doğum kontrol hapları yumurtalıkları bir anlamda istirahatte tutup yeni kistlerin oluşumunu engelliyor. Bence doktorunuzun verdiği ilaca başlasanız iyi olur.
[[HAFTAYA]]
Adet döneminde aşırı kanaması olan kadınların mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurup kan sayımı yaptırması gerekiyor. Çünkü aşırı kanama, kansızlığa yol açabilir. Belirtileri de çabuk yorulma, merdiven çıkınca çarpıntı ve halsizlik
Çok kanama normal mi?
25 yaşındayım. Adet dönemlerinde sancı çekmiyorum. Sadece yorgunluk oluyor. Ancak bazen çok fazla baş ağrım ve her seferinde aşırı kanamam oluyor. Sizce neden bu kadar çok kanamam oluyor? Bu normal mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet döneminde çok rahatsız edecek kadar bir ağrı olmamalı. Ama bunun yanında baş ağrısı, halsizlik ve aşırı kanamadan şikayet ediyorsunuz. Aşırı kanama çoğu kere rahimdeki myomlardan veya rahim içindeki poliplerden olur. Aşırı kanama kansızlığa yol açar ki bunun da bir belirtisi halsizlik, çabuk yorulma, biraz hızlı yürüyünce veya birkaç basamak merdiven çıkınca çarpıntıdır. Bir kadındoğum uzmanına muayene olun. Ayrıca kan sayımınızı yaptırın. Doktorunuz kanamanın neden fazla olduğunu herhalde söyleyecektir. Kanamanız düzeltilince kansızlık da yavaş yavaş düzelir. Doktorunuz kan sayımı sonucuna göre gerek duyarsa bir kan ilacı da verebilir. Baş ağrınıza gelince bu anemiye (kansızlığa) bağlı da olabilir. Ayrıca prolaktin hormonunun yüksek olması durumunda da olabilir.
[[HAFTAYA]]
Kadınlarda adet düzensizliğine neden olan polikistik over’de yumurtlama olmuyor. Bu yüzden kadınların mutlaka doktora başvurup hormonlarına baktırıp tedavi olması gerekiyor. Ancak tedaviden sonra tüp bebek denenebilir
Kasıklarda ve makatta ağrı var
35 yaşındayım, adetlerim düzenli. Son dönemlerde kasıklarımda ve makat kısmımda ağrılar duymaya başladım. Sürekli baş ağrısından şikayet ediyorum. Şişkinlik ve kabızlık çekiyorum. Nereye başvurmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurun. Kasıklar ve makata vuran ağrılar genellikle yumurtalıklar veya çevre dokuların hastalıklarında görülür. Karın içindeki olaylar pek çok organı etkiler. Mesela yumurtalıkların iltihabı veya urları, bağırsakların da az çalışmasına neden olabilir.
[[HAFTAYA]]
Kadında bulunan mantar ve bazı enfeksiyonlar eşinde de bulunur ama belirti vermeyebilir. Kadın ne kadar tedavi edilirse edilsin, her ilişkide erkekteki bu hastalık kadına bulaşabilir. Bu yüzden eşli tedavi çok önemli
Kullandığım haplar yüzünden mi? 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Vajinal bölgede kuruluk cinsel isteksizlik başladı. Bu rahatsızlıkların kullandığım hapla ilgisi var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yaşınızı yazsaydınız belki daha doğru tahminde bulunabilirdim. Doğum kontrol hapları genel olarak bahsettiğiniz şikayetleri yapmaz. Ayrıca bahsettiğiniz şikayetlerin tek bir nedeni yok. Menopoza yakın dönemdeki kadınlar vajinada kuruluktan, bazıları da cinsel isteksizlikten şikayet eder. Bunun yanında psikolojik nedenlerden dolayı genç kadınlarda da benzer şikayetler olabiliyor. Sonuç olarak sizin doğum kontrol haplarını sorumlu görmeniz doğru olmayabilir. Kadın-doğum uzmanıyla görüşmeniz sanırım uygun olacak.
[[HAFTAYA]]
HPV virüsü var, ne yapacağım?
Smear testi rahim ağzındaki hücre değişikliklerini gösteren ve kanser başlamadan ortaya çıkan farklı hücreleri tespit eden bir yöntem. Kanser teşhisi konulabilmesi için asla yeterli değil, mutlaka biyopsi yapılması gerekir
[[HAFTAYA]]
Rahmimdeki kist yüzünden mi?
24 yaşındayım, evliyim. 1 yıldır eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Adetlerim düzensiz ve ağrı çekiyorum. Doktora gittim, rahimde kist olduğunu söyledi. İlaç kullandım, düzelmedi. Her şeyin nedeni kist mi?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, isteksizliğin nedeni organik nedenlerden olabilir. Rahim ağzında yara, vajinada enfeksiyon, (yapısal) bozukluklar gibi. Ya da hormonların neden olduğu değişikliklerden veya psikolojik nedenlerden olur. Bunu doktorun değerlendirmesi gerek. Eğer anatomik bozukluk varsa düzeltilmeli. Hormonlarla ilgili bir sorunsa tedavi edilmeli. Eğer sorununun psikolojik olduğu düşünülüyorsa bir psikiyatırdan yardım istenmeli.
Ne yapacağımı bilemiyorum
44 yaşındayım. Smear sonucunu size yazıyorum. İki doktora daha gittim. Biri biyopsi yapacağını, diğeri rahim ağzını alacağını söyledi. Ne yapmalıyım?
Çocuk sahibi olmak pek çok kadının hayali. Ancak bu konuya çok kafanızı takar, sürekli , “Neden ben?” diye kendinizi sorgularsanız stres sorun yaratır. Rahat olun ki hormonlar düzenli çalışsın, gebelik şansı artsın
Doktorun tüm tavsiyelerine uyuyorum ama...
26 yaşındayım, 3 yıllık evliyiz ve bebek sahibi olmak istiyoruz. 8 aydır korunmadığım halde olmuyor. Doktora gittim ultrasona girdim normal çıktı. Eşim test yaptırdı, sorun yok. Doktorun verdiği ilaçları kullanıyor, tüm tavsiyelerine uyuyorum. Ama yine de olmuyor. Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anladığım kadarıyla siz doktorunuzla irtibat halindesiniz ve gerekenleri yapıyorsunuz. Yalnız bu konuyla aklınız çok meşgulse o doğru değil. Paniğe hiç gerek yok. Kendinizi ne kadar rahat hissedebilirseniz hormonların çalışması ve o oranda düzelecek ve gebe kalma şansınız artacaktır.
[[HAFTAYA]]
Çocuk sahibi olmak istiyoruz ameliyat zarar verdi mi?