Tüberküloz yani verem kadınlarda bazı sorunlara yol açabiliyor. Tüplerin tıkanmasına neden olduğu gibi rahimdeki şekilde bozukluklarının da sebebi. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız sıkı inceleme gerekiyor ki başarılı olunsun
İlaç tedavisi gördüm ama...
45 yaşındayım. Atipisiz hiperplazi teşhisi konuldu. Ameliyat önerildi. Olmadım. Birkaç ay ilaçla adet gördüm. Kalınlaşmanın inceldi. Sonra ilacı bıraktım. 5 aydır ilaçsız adet görüyorum. Acaba rahatsızlığım ne durumdadır?
[[HAFTAYA]]
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, muayene olmanız şart. Bahsettiğiniz atipisiz hiperplazi ilaçla tedavi edilebilir. 3-4 ay uygun tedavi yapılırsa hiperplazi düzeltilebilir. Ama mutlaka kontrolü gerek. Adet düzeni, ultrasonda rahimin iç tabakasının (Endometriumun) kalınlığının takibiyle durum değerlendirilebilir. Şüpheli durumda tekrar biyopsi yapılması da gerekebilir.
Ameliyat gerekiyormuş 29 yaşında, 1 çocuk annesiyim. 2 yıl önce tüberküloz geçirdim. İkinci kez anne olmak istiyorum. Tüplerimin açılması için ameliyat gerekiyormuş. Ameliyat olursam başarı şansı yüzde kaçtır?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, tüberküloz geçiren birinin kanallarını ameliyatla açmayı denemek günümüzde pek kullanılan bir yöntem değil. Tüberküloz tubalarda yaptığı bozukluklar dışında rahim içinde de değişikliklere neden olabilir. Rahim içinden biyopsi alınarak orada hastalığın olup olmadığı incelendi mi? Rahmin iç kısmında sorun yoksa tüp bebek yöntemi başarı elde edilebilir.
Baş ağrısı başlıyor 30 yaşındayım, son 3 aydır adet döneminde başım ağrıyor. Acaba bu normal bir durum mu? Doktora başvurup nedenini öğrenmeli miyim?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, baş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Görme bozuklukları, bazı kulak, beyin hastalıkları, tansiyon yükselmesi veya bazı enfeksiyonları gibi. Adet kanaması öncesi veya adet zamanı baş ağrısının hormonlarla ilişkisi olabilir. Kesin tanıyı kadın doğum hekiminiz ve bir nörolog beraber koymalı. Bunun için de kan tahlilleri, belki basit bir röntgen filmi, belki de tomografi veya MR isteyeceklerdir.
Hormon testlerim normal çıkıyor 24 yaşındayım, tüylenme şikayeti nedeniyle hormon tetkikleri yaptırdım, prolaktin hormonu değerlerim normal çıktı. Adetlerim düzenli ama tüylenme devam ediyor. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, aşırı tüylenmenin nedenlerini araştırırken yumurtalık, böbrek üstü bezi ve tiroid hormonlarının incelenmesi gerekir. Ayrıca pek çok genç kadında görülen polikistik over için de mutlaka ultrason muayenesi yapılmalı. Bozukluğun yeri saptandıktan sonra tedavide ne yapılabilir o zaman konuşulabilir. Tüylü olmak biraz da genetikle ilgili, bunu da göz önüne alarak kadının değerlendirilmesi gerekir. Yani her tüylü kadında mutlaka bir hormonal bozukluk olması gerekmez.