Siz hâlâ hamburger, pizza, lahmacun, kebap ve ev yemekleri mi sipariş ediyorsunuz? Artık seçenekleriniz bunlarla sınırlı değil. Bir Fine Dining restorandan ya da bir meyhaneden de sipariş verebilirsiniz. İşletmeler kısıtlamalarla nasıl baş ediyorlar bir göz atalım. Bu köşede daha önce yazdığım bazı mekânların yaratıcı çözümleri var.
Evde bir şeflik ya da bir şenlik var: Neolokal
Dünyanın en iyi lokantaları arasına giren, Türkiye’den de Hürriyet Gastronomi Rehberi’nin 5 İncili lokantası Neolokal evde şeflik deneyimi yaşatıyor. Paket servislerinde nâ-tamam yemekler gönderiyorlar. Seçtiğiniz yemeği evde kendiniz tamamlıyorsunuz. Numaralandırılarak sıralanmış paketleri talimatlara göre birleştirerek puzzle’ı tamamlıyorsunuz.
Kavanozlarda gelen ve sizin birleştirmeniz gereken yemekler de var. Mantar, erişte ve mantar suyu üç ayrı kavanozda geliyor. Birleştiriyorsunuz. Oluyor size mantarlı erişte. Ahtapot, erişte, sebze ve balık suyu kavanozlarını birleştiriyorsunuz. Oluyor ahtapotlu erişte.
Şık kavanozlarda sunulan, kapağını açıp yiyebileceğiniz seçenekler de var: Elmalı üveyik, kuzu suyunda firik pilavı, muhammara, topik, taze ot bahçeli humus, gambilya fava, mütebbel. Tatlılardan ıtırlı sütlaç, trüf çikolata, revani var. Paket servisinin tamamlayıcıları sebze ve meyvelerden hazırladıkları içecekleri de unutmayalım.
Neolokal’in kardeş işletmesi Foxy de paket servisine geçti. Tavuk ciğeri pate, hoyratiki salatası, fırın kaburga&zahterli pirinç gibi lezzetleri kapınıza getiriyorlar.
İstanbul’da aşkı bulan şefin lokantası: Mabou
Şef Cem Ekşi, sokağa çıkma kısıtlamaları başlar başlamaz paket servisine geçmişti.
Kavanozda hazır yiyeceklerin yanında, makarna sosları ve 180 derece fırına 15 dakika atacağınız yemekler de sunuyor. Mesela Fransız Barbarie ördeği, kırmızı lahana, patates Knödel ya da Risole patatesli dana bonfile ve muskatlı ıspanağı kendiniz fırınlıyorsunuz. Haftalık menüler de var. Balkabağı çorbası, fırında dana yanak, fırında tandır, Zürcher Geschnetzeltes ayrıca Dinkel ekşi maya ekmekler, ev yapımı rozbif, ciğer pate gibi şarküteri ürünleri ve tabi vegan-vejetaryen yemeklerle tatlılar da pakete sığıyor.
Kavanozdaki restoran: Chefs & Jars
Bu köşeyi takip edenler, Chefs & Jars’la ilgili yazımı hatırlayacaklardır. Ankaralı bir grup arkadaş “Dünyanın tamamını gezemeyiz ama dünyayı şehrimize getirebiliriz” demişler. Çok sayıda yabancı ve yerli şefi bir araya getirip lezzetli kavanozlar hazırlatmışlar. Bu kavanozların her biri hem yemek, hem de lezzet tasarımına sahip. Çok lezzetli sonuçlar ortaya çıkmış. Pandemiden önce adeta geleceği okumuşlar. Hazırladıkları kavanozlara şimdilik sınırlı yerden ulaşılabiliyor. Bana kalırsa, bir ‘Melek Yatırımcı’ ile çok büyüyebilir ve yaygınlaşabilirler. Yemeksepeti ve Banabi’nin kurucusu ve ortağı Nevzat Aydın’ın yerinde olsam, bu ekibe yatırım yapar, tüm Türkiye’ye ulaşmasını sağlardım. Buradan açık çağrı yapmış olalım.
Chefs&Jars 19 şefe ikişer kavanoz yemek tasarlatmış. Mesela, İtalyan Şef Bettini, Spring Couscous’la bahar havası yaratıyor. Kırmızı havuç ve yıldız anason ile hazırlanan kuskus, humus ve bıldırcın yumurtasıyla birleşiyor. Chef&Jars, “Lezzet kavanoza sığar” diyor.
Madem siz mezelere gelemiyorsunuz mezeler size gelir
Dokuz canlı meyhane: Neyle Meyle
Sokağa çıkma yasaklarının hemen ardından, Neyle Meyle’nin sahibi Tamer Balaban’la karşılaşmıştım. “Meyhaneyi açıyoruz ama sosyal mesafe kurallarına göre nasıl yürüyecek bu işler bilemiyorum. Ne kadar dayanabiliriz onu da bilmiyorum. Devletin destek vermesi lazım” demişti. Neyle Meyle, sosyal mesafeye uyarak, hijyen koşullarını harfiyen yerine getirerek faaliyette bulundu. Nihayet son kısıtlamalarda da pes etmedi. Dokuz canlı meyhane paket servise geçti.
Neyle Meyle şöyle sesleniyor: Sevgili müdavim! Madem siz mezelere gelemiyorsunuz, öyleyse mezelerimiz size gelir. Meze tepsisisin yerini tutmaz ama size bir meze listesi oluşturduk. Kırmızı yazılılardan üç, siyah yazılılardan üç; toplam altı meze seçin, bizi arayın... Yüzde 40'ın üzerinde de indirim var yani. Ya gelip mezenizi alacak ve gidip evinizde masanızı kuracaksınız ya da mezelerinizi seçeceksiniz, biz size getireceğiz.
Ev işi, el işi: Meyhane Rumeli
Meyhane Rumeli’nin sahibi Filiz Görcaner diyor ki, “Meyhane menümüzün tamamını yapıyoruz. Ama olur da canları başka bir şey çekerse söylemelerini istiyoruz; onu da yapıyoruz.”
Közde patlıcanlı atom, muhammara, kalamar turşusu, dolgulu turşular, fıstıkliçe, humus ve canınız ne çekerse hazırlıyorlar. Ev işi, el işi lezzetler pakete sığıyor.