Karantina altında evde ekmek yapımı problemini çözdüğünüze göre bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşama evde İtalyan usulü pizza yapımıdır. Hâlâ ekmek fotoğrafı paylaşan eşe, dosta haddini bildirmek için de iyi bir fırsat olacaktır. Üstelik sizi dünya şampiyonu yapacak ve önde gelen gurmelerin bile takdir edeceği bir pizza tarifiyle buluşturacağım. Bu pizzayı yapıp yedikten sonra kendinize yeni bir kariyer planlaması yapabilirsiniz. Biz İtalyanlara biraz benzeriz, birkaç İtalyanca cümle öğrenmen kariyerine yardımcı olacaktır. O halde, Iniziamo ora! (Hadi başlayım artık!)
Buona fermentazione buona pizza / Mayalama iyi olursa pizza da iyi olur
O zaman mayayı güzellik uykusundan uyandıralım. Kavanoza 35-40 derecedeki ılık su koyun. Kuru maya, şeker ve zeytinyağını suya döküp iyice karıştırın. Kapağını kapatıp 40 derecede ısıtılmış fırının içine atın. Yaklaşık 15 dakika mayanın açılıp saçılmasını bekleyeceğiz.
Dikkat ettiyseniz, tuz eklemedik. Çünkü tuz, mayayı yavaşlatır. İdeal pizza unu 00 numaralı undur. Yoksa, baklava unu ile normal unu yarı yarıya karıştırabilirsiniz. Unun ortasına bir volkan krateri açıp mayalı suyu ve tuzu koyup karıştırmaya başlayın. 15 dakikanın sonunda biraz yapışkan bir hamurunuz olacak.
Bu hamurun dışına zeytinyağı sürüp derince bir kaba yerleştirip üstünü bir pike ile örtün ki üşümesin yavrucak. Ilık bir yere kaldırıp iki saat şekerleme yaptıracağız. Bu uyku sırasında hamurumuz genişleyerek iki katı hacme ulaşacak. Tezgaha biraz un serpin, hamuru tezgahın üstüne koyup hafif tokatlar atıp “Uyan artık kuzum” deyin.
Yoğurup sıkılaştırdığınız hamuru dört parçaya ayırın. Bir kısmını ertesi güne bırakabilirsiniz. Strece sarıp buzdolabına koyduğunuz hamuru çıkardığınızda oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Elinizle ya da oklavayla hamuru incecik açın.
Margarita Malzemesi
- 24 gram parmesan rendesi
- 50 gram mozarella peyniri (dil peyniri veya taze kaşar)
- 5-6 yaprak fesleğen
- 1 kaşık sızma zeytinyağı
- 1 tutam tuz
Hamur malzemesi:
- 3.5 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı deniz tuzu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos malzemesi:
- 4 domates
- 2 diş sarımsak
- 5 yaprak taze fesleğen
- 1 tutam deniz tuzu
Una vera salsa per pizza Italiana / Gerçek İtalyan pizza sosu
Domates rendesinin içine bir tutam tuz, ince kıyılmış sarımsak ve fesleğen koyup karıştırın. Sonra suyunun üstüne çıkmasını bekleyin. Altındaki yoğun sosu kullanın. İşte gerçek pizza sosu budur.
Prima padella quindi forno / Önce tava sonra fırın
Pizza normalde 400 derecede ısıtılmış taş üzerinde pişirilmelidir. Biz o etkiyi önce tavayla ocağa alıp ardından fırına atarak yaratacağız. Tavanın içine ince bir tül gibi zeytinyağını serin. Pizza hamurunu üstüne yerleştirin.
Domates sosunu çok kalın olmayacak şekilde yayıp ocağın üstüne koyun. YouTube’tan, Pavarotti’nin Turandot Operası’nda seslendirdiği ‘Nessun Dorma’ boyunca hamuru pişirip ocaktan alın. İşte, pizzanın temeline sahipsiniz. Artık üstüne ne koyarsanız o çeşit pizza olacaktır.
İtalya Bayrağı renklerinde pizza margarita
Parmesanı ya da kaşarı rendeleyin. Mozerellayı (tuzsuz dil peyniri veya taze kaşar da olur) küçük topaklar halinde üstüne yayın. Birkaç yaprak taze fesleğenden ziynetler saçıp 220 derecede ısınmış fırının alt kısmına yerleştirin.
Toto Cutugno’dan ‘Lasciatemi Cantare’ ve Al Bano’dan ‘Felicita’ şarkıları boyunca çıtırdasınlar. Fırından çıkardığında üzerine bir tutam deniz tuzu serp ve sızma zeytinyağı gezdir.
Che tipo di pizza compri? / Pizzalardan ne vereyim abime, ablama?
Pizzanın temelini yukarıda atmıştık. Üzerine koyduklarınla neler oluyor, bak?
- Kuru kekik ve sarımsak - İşte pizza marmarina
- Mozarella, jambon, ızgara patlıcan, porçini mantar, siyah zeytin, fesleğen - İşte dört mevsim pizza
- Mozarella peynir, ton balığı, mantar, kekik - İşte Frutti di Mare pizza
- Mozarella peynir, çeri domates, ton balığı, kapari, taze fesleğen, kekik - İşte Napoli Pizza