Trafikte en pahalı otomobillere bakıp sahibinin ne iş yaptığını tahmin etmeye çalışmak bizim kültürümüze özgü değil sadece. Amerika’da da yaygın. Daniel Macdonald isimli 34 yaşındaki adam trafiğe çıkıp diğer pahalı otomobil kullananlara “Ne iş yapıyorsun?” diye sormaya başladı. Bu videoları TikTok’a yükleyince işin rengi değişti. Artık kendisi de o otomobillerden birini kullanabilecek kadar zengin…
Bu yayınlar, günümüzün çok para kazandıran mesleklerini takip etmek için büyük hizmet doğrusu. Daniel’ın yoldan çevirdiği sürücülerden birkaç örnek:
ASTON MARTIN DBII (205 bin dolar) kullanan bir adam uçuş teknolojisi danışmanı.
MCLAREN 720S kullanan bir kadın jet şirketi işletmecisi.
LAMBORGHINI Huracan (280 bin dolar) kullanan bir kadın emlakçı.
AUDI R8 (205 bin dolar) kullanan adam çatı tadilatıyla uğraşıyor.
MERCEDES Benz AMG G63 (160 bin dolar) kullanan bir kadın mücevher tüccarı.
FERRARI LaFerrari (2.2 milyon dolar) kullanan genç YouTube ünlüsü (Typical Gamer).
ROLLS ROYCE Cullinan (335 bin dolar) kullanan bir adam Bitcoin madencisi.
PORSCHE 911 Carrera S (115 bin dolar) kullanan bir adam fizikçi.
TESLA Model S (135 bin dolar) sahibi adam Airbnb’ye konut kiralıyor.
ASTON MARTIN DBS (300 bin dolar) kullanan bir adam uçak ve roket bilimci.
PORSCHE 911 Turbo S (203 bin 500 dolar) kullanan bir adam porno müzik prodüktörü.
3 MILYON DOLARLIK YAT sahibinin beton fabrikası var.
TÜRKLER İŞİ GEYİĞİNDE
Bunun benzerini Türkiye’de dijital içerik üreticisi Berk Keklik yapıyor. Bir genç adam kripto işiyle ilgilendiğini, bir adam at alıp sattığını, bir diğeri matematik kitabı yazarı, bir başkası koruma olduğunu, bir genç adam da işsiz olduğunu söylüyor. Bazısı doğru bazısı kafa buluyor. Yine en dürüst yanıtı kadınlar veriyor. Bir kadın estetik doktoru olduğunu, biri de babasının aracını sürdüğünü söylüyor. Keklik, her diyaloğun doğal olduğunu, kurgu olmadığını söylüyor. Daniel insanlara diploma puanlarını ve iş tavsiyelerini de soruyor. Bizdeki versiyonda da görmek isterim…
ELEMENT UYDURUP DURMAYIN
KADINA 'RAHİMLİ İNSAN' DENMEZ
İlk kez tanıştığınız birinden “Bana lütfen ‘Bey’ diye hitap etmeyin” diye bir uyarı aldınız mı? Ben böyle bir an yaşadım. Bu kişi kendisine hiçbir cinsiyet atfı yapılmasını istemiyordu. Sadece adıyla hitap etmemizi istedi. Bu olayın üzerinden henüz birkaç ay geçti. Şu an dünyanın en büyük tartışmalarından biri insanlara nasıl hitap edileceği... Çünkü cinsiyet tanımları kaosa dönüştü. Geçen hafta dünyanın en saygın bilim dergilerinden Lancet bir skandala imza attı. Bir yazıda ‘kadın’ ifadesi yerine ‘vajinalı bedenler’ kullanıldı.
UZUVLARI RAHAT BIRAKIN
Gün geçtikçe bu ifadelere bir yenisi ekleniyor: Rahimli kadınlar, rahimsiz kadınlar, doğuran insanlar, doğurmayan insanlar… Farkındaysanız ifadeler hep kadının üreme organı üzerine geliştiriliyor. Ne münasebet yahu! Neden ‘penisi olan insan’, ‘penisi olmayan insan’ diye bir tanım geliştirilmiyor? Kendini iki cinsiyete de yakın hissetmeyen ve ikisine de yakın hisseden insanlar var, evet. Ama bu kadının adını silme hakkını kimseye vermiyor. Kadınları uzuvlarına indirgeme hakkını vermiyor. Niyet, cinsiyete dayalı ayrımcılığı dilden kaldırmak olsa da gidiş yolu bu değil.