Rükzan SağırBirine 'sihir gücü' armağan etmek artık mümkün!
HABERİ PAYLAŞ

Birine 'sihir gücü' armağan etmek artık mümkün!

Kalabalık ve yüksek sesli bir ortamda konuşurken yorulmamak mümkün mü? Artık evet. Arkadaşımızın sesini net bir şekilde, çevredeki seslerden ayrıştırılmış halde duyabiliriz. Veya bilmediğimiz bir dilde konuşan birinin sözlerinin eşzamanlı tercümesini duyabiliriz.

Birine sihir gücü armağan etmek artık mümkün

Iyo Audio adlı bir teknoloji şirketi yapay zeka arenasına yepyeni bir teknolojiyle giriş yaptı. Şirketin CEO’su Jason Rugolo, katıldığı TED konferansında teknolojisinin ürünü Iyo One kulaklığı uygulamalı olarak tanıttı. İki büyük kulaklık, kullanıcıya özel çalışıyor. Gerçek dünyadan gelen sesleri aktarıp yönetme imkanı sağlıyor. Sesli sorgulayarak hızlı bir şekilde yanıt veriyor. Bilim kurgu filmi gibi ama değil.

Haberin Devamı

Birine sihir gücü armağan etmek artık mümkün

Jason Rugolo

ORTAM SESİNİ YÖNETMEK

Rugolo, kulaklığa arkadaki bebek sesini yok etmesi, sadece arkadaşının sesini duymak istediği ve İspanyolcayı İngilizceye tercüme etmesi komutlarını verip bunların anlık nasıl gerçekleştiğini gösterdi. Bunları da konuşma dilinde, karşısında bir insan varmış gibi yapıyor. Yani Siri’ye veya Alexa’ya komut verir gibi değil. Kullanıcının ortamdaki sesleri manipüle etmesi, izole etmesi, süper güç gibi bir şey değil mi? Henüz piyasada yok. Bu kışa yetiştirilmesi planlanıyor. En havalı yılbaşı hediyesi olmaya aday! Birine ‘sihir yapma’ yeteneği armağan etmek... Hayaldi. Gerçek oldu. Dahası, duyma güçlüğü yaşayanlara arkadaki parazit sesleri yok ederek destek olacak. 2050’ye kadar 700 milyon kişinin işitme desteğine ihtiyaç duyması beklenen çağın imdadına yetişmiş bir teknoloji. Şirketin yatırımcıları arasında Google’ın çatı şirketi Alphabet, silah şirketi Lockheed Martin olduğunu da belirteyim.

Birine sihir gücü armağan etmek artık mümkün

Burcu Esmersoy - Hande Doğantekin Kın

GÖZLÜK SEÇİMİNDE COĞRAFYANIN ROLÜ

Aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu 75 moda ve kozmetik markasından oluşan LVMH imparatorluğu, gözlüklerinin Türkiye’deki satışını bir Türk firmaya emanet ediyor. Brand Eyes. LVMH grup çarısı altındaki Dior, Fendi, Celine, Kenzo, Berluti, Loewe dahil tüm gözlük markalarının distribütörü. LVMH’den çevrimiçi satış izni alan ilk distribütör firma olmuşlar 2019’dan bu yana. Markanın CEO’su Hande Doğantekin Kın. 20 yıllık bir aile optik şirketinin ‘yeni dünya’ya bakan yüzü. Şimdilerde Fransız lüks Cerruti 1881 markasının ‘tüm dünyadaki lisans hakkı’nı aldıklarını öğrendim. Bu şu demek: Markanın üretim, paket, sunum, satış, dağıtım hakkından artık bir Türk şirket sorumlu. Bu bir Türk şirket için de ilk!

Haberin Devamı

Birine sihir gücü armağan etmek artık mümkün

‘TÜRKLERİN BURNU AVRUPALI’

Beş yıl uğraşarak elde ettikleri bir başarı bu. Asalım bayrakları! Hande Hanım, şirket bünyesindeki dört marka ile 70 ülkeye de ihracat yapıyor. Geçenlerde tanıtımını Burcu Esmersoy ile yaptıkları bünyelerindeki Hermossa markasının yeni sezon lansmanında sohbet ettik. Bu kadar çok ülkeyle ticaret yaptıklarından gözlük seçiminin coğrafyaya göre farklılık gösterip göstermediğini sordum. Örneğin Batı’ya gittikçe metal çerçeveli, ince, minimalist modeller, Orta Doğu ve Rusya’da kalın çerçeveli, büyük logolu, gösterişli modeller daha çok tercih ediliyormuş. Gözlük seçiminden ait olduğun kültürü belli etmek mümkün yani. Bu arada gözlük üretiminin iki tür burun şekline göre yapıldığını da öğrendim. Avrupalı ve Asyalı burun. Biz Türkler, Avrupalı burun tipine giriyormuşuz.

Haberin Devamı

Birine sihir gücü armağan etmek artık mümkün

Herkes bir başkasının ‘hayat dersi’

Her an her platformdan hayat öğretilerine dair içerik bombardımanına tutuluyoruz. Uyanış çağı dedik. Eyvallah. Çok ince bir çizgi var. Kaçırılırsa insanı tamamen bencil, egoist, narsist, başına gelen her şeyden kendisi hariç herkesi sorumlu tuttuğu acınası bir konuma sürükleyebilir. Bu ara “Başımıza gelen hiçbir şey ve tanıştığımız kimse tesadüf değil” yaklaşımı ‘çok moda’. Karşımıza çıkan insanları, görevleri bakımından beş kategoriye ayıran yaklaşım var. Buna göre bazısı yolumuza taş koymak/yoldan çıkarmak, bazısı ders vermek, bazısı koruyucu melek olmak, bazısı rehberlik etmek, bazısı da ömürlük eşlik etmek için karşımıza çıkıyor. Doğru. Hayattaki tüm tecrübelerin bir öğretisi var. Ama bu durum bizim de bir insan olduğumuz gerçeğinden ayrı tutulamaz. Her birimiz, başkalarının hayatlarında bu görevleri üstleniyoruz. Bir başkasının meleği olduğumuzu kabul ettiğimiz kadar bir diğerinin de yoluna engel olma ihtimalimizi kabul etmek gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder