Moda dünyasının en önemli gecesi olan MET Gala, bir popüler kültür şovu. Amaç Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki Kostüm Enstitüsü için bağış toplamak, sektörü canlandırmak ve ünlü yıldızları eğlendirmek. Ama bu yıl diğerlerinden çok daha farklıydı. Pandemi nedeniyle verilen 1.5 yıllık arada modaya yön verenler tamamen değişti. Sosyal medya fenomenleri sayesinde ‘Insta-friendly’, yani ‘Instagram dostu’ kıyafetler hayatımızın orta yerine yerleşti. Bu nedenle bu yıl konuklar da sadece ekran ve sektör yıldızlarından oluşmuyordu. Fenomenler de MET Gala kırmızı halısında yürüdü. Büyük moda evleri onları da Hollywood starları gibi giydirdi.
ANLIK ŞAKA MUHABİRİ
Fenomenlerin varlığı moda haberciliğini de değiştirdi. 73 yıllık galada ilk kez ‘geyik (şaka) muhabiri’ görevlendirildi. İngilizcede ‘meme correspondent’ deniliyor. Bu, medya tarihinde de bir ilk. Bu görevi, sosyal medyada ünlülerle kafa bulan video düzenlemeleriyle ünlü ‘Sainthoax’ isimli hesap üstlendi. ‘Sainthoax’, gece boyunca kırmızı halıdan esprili içerikler çıkardı. Bunları Instagram’dan paylaştı. Saint Hoax, kendini ‘fast food mutfağındaki aşçılar’ gibi hissettiğini söyledi. MET Gala gecesi ile birlikte hayatlarımıza artık ‘anlık geyik muhabiri’ tanımı resmi olarak girdi. Bizim gibi mizah zengini bir toplumda ilk geyik muhabirimiz kim olacak, merakla bekliyorum.
Adaylarım: Meriç Keskin ve Yılmaz Sisters.
BİR ELBİSE İLE HAYVANLARIN KAHRAMANI OLDU
İngiliz şarkıcı Billie Eilish’i neon yeşili saçları, salaş kıyafetleriyle tanıdık. Zaten henüz 19 yaşında. Onu MET Gala’da bir dönemin ‘seks sembolü’ Marilyn Monroe kılığında görünce hayal kırıklığı yaşadım. “Daha önce hatlarımı belli eden kıyafetler giymekten korkuyordum. Son birkaç yılda büyüdüm. Daha rahatladım” dedi.
Yine de bu onun yaşının kıyafeti değildi. Neyse ki ben dahil, hayranlarında kredisi çok yüksek. Dilerim kendini saklamadan ama yaşına uygun giyinmeyi öğrenir. Ama öyle bir şey yapmış ki bu elbiseyi giydiği her saniyeye değer! Oscar de la Renta tasarımı bu kostümü, bir şartla giymeyi kabul etmiş. 56 yıllık moda eviyle hayvan kürkü kullanmayacaklarına dair anlaşmış. Helal olsun sana dev yürekli küçük kız!
DEMET AKALIN'DAN NOKTA ATIŞI: TAKLİT Mİ, İLHAM MI?
Gecenin en beğenilen konukları arasında modeller Kendall Jenner ve Kaia Gerber vardı. Kendall’ın Givenchy imzalı kıyafeti Audrey Hepburn’ün 1964’teki film kostümünden ilhamla hazırlanmıştı. Kaia’nın Oscar de la Renta kıyafeti 1981’de Bianca Jagger’ın MET Gala’da giydiği Dior tasarımının bir yorumuydu. Bu, Cadılar Bayramı gibi bir kostüm partisi olsaydı, tamam. Ama değil. Bu galada amaç kıyafetlerle meydan okumak. Risk alamayan tasarımcılar ise geçmişteki kostümlerden ‘ilhamlanmaya’ sığınıyor. Bu konuda en keskin eleştiri Demet Akalın’dan geldi. Kendall’ın kıyafeti için ‘Moda ve Sosyete’ sayfasına “Gülşah yapsa etmediğiniz laf kalmaz” yorumu bıraktı. Modacı Gülşah Saraçoğlu’nun daha önce esinlendiği tasarımlar için ‘taklitle’ suçlanmasını hatırlattı. Yabancılar yapınca ‘ilham’, bizde olunca neden ‘taklit’?