Rükzan SağırMichelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

HABERİ PAYLAŞ

Michelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

Michelin yıldızı, başarılı restoranlara verilen çok prestijli bir ödül. Mutfak dünyasının Oscar’ı denilebilir. İşte bu yıldızın verilmesi için Michelin Rehberi seçkisinde yer almak gerekiyor. İlk kez ve bence çok geç kalınmış bir İstanbul seçkisi hazırlandı.

Yani Michelin müfettişleri şehirde yaptıkları gizli teftişlerle restoranları puanladı. 1936’dan bu yana çok katı ve değişmeyen standartlarla belirleniyor bu seçki. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec’i hazır yakalamışken birkaç soru sorma imkanı buldum.

Haberin Devamı

Michelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

‘GERÇEK BİR GURME MERKEZİ’

Türkiye’de en çok hangi yerel lezzetleri beğendiniz veya şaşırtıcı buldunuz? İstanbul’un gastronomi kültürüyle ilgili neler düşünüyorsunuz?

Türk lezzetlerini gururla sunan birçok restoranın sergilediği özgünlüğü beğendim. Ayrıca birçok şefin mutfak miraslarını yeniden yorumlarken gösterdikleri yaratıcılıktan da etkilendim. Örneğin Şef Fatih Tutak’ın yeniden yorumladığı mantı muazzam. Ayrıca mevsimlik ve yerel ürünlerin her yerde bulunması harika. Neolokal’in ürün seçimiyle vadettikleri düşünmeye değer! Tüm bunlar İstanbul’u gerçek bir gurme merkezi ve köklü bir destinasyon haline getirmeye büyük ölçüde katkı sağlıyor!

‘GÖRKEMLİ BİR YEMEK SAHNESİ’

Michelin Rehberi’nin Türkiye’de, özellikle İstanbul’da olmasında etkili faktör ne oldu?

Müfettişlerimiz uzun süredir İstanbul mutfak ortamını gözlemliyor. İstanbul, zengin tarihi ve coğrafi konumu nedeniyle yüzyıllar boyunca benzersiz mutfak geleneklerine sahip olmuş, bu nedenle yemek kültürü çok gelişmiş. Ekiplerimiz İstanbul yemek sahnesindeki son dönemdeki büyük gelişimi fark etti. Umut verici önerilerle bildirdiler. İlk restoran seçkimiz de bunu mükemmel bir şekilde ortaya koyuyor: İki yıldızlı bir restoran, bir yıldızlı dört restoran ve bir yeşil yıldız olmak üzere 53 restoran tavsiye edildi. İstanbul konumu, gösterdiği büyük gastronomik potansiyel ile yıldan yıla daha da değerlenecek bir maden.

Michelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

Sadece tek bir kişiyle yemeğe çıkacak olsaydınız, kimi seçerdiniz ve nereye, niçin gitmek isterdiniz?

Haberin Devamı

Duruma, yılın zamanına ve kapsama göre değişir. Sevgilinizle yapacağınız bir seyahat için popüler restoranlardan arkadaşlarla hafta sonu lokanta ziyaretlerine, büyük kutlamalar için lüks mekanlara kadar İstanbul’un size sunduğu çok şey var!

Michelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

YILDIZLARIN ANLAMI

Michelin Rehberi, TURK Fatih Tutak’a iki Michelin yıldızı verdi. Bir yıldız, ‘Alanında çok iyi bir restoran’ anlamına gelirken, iki yıldız, ‘Bu yemekler için rotanızı değiştirmenize değecek’ anlamı taşıyor. Üç yıldız ise ‘Sadece bu restoran için özel bir yolculuğa çıkmaya değer’ anlamına geliyor

GENÇ GÖSTEREN EMOJİ REHBERİ

Bu hafta Z kuşağı, yani 1997-2012 doğumluların yaşlı bulduğu emojiler açıklandı. ‘İptal/linç kuşağı’ olarak da kötü bir şöhrete sahip olan bu neslin iptal etmediği/ linçlemediği bir emojiler kalmıştı. Gençler arasında yaygın olan ve sanıldığı anlamından farklı kullanılan emojilerin hangileri olduğunu araştırdım. Buyurun:

Michelin direktörüyle konuştum: İstanbul gastronomik bir maden

Sıradaki haber yükleniyor...
holder