Bir devlet adamının nasıl korunması gerektiğini ve Şinzo Abe suikastını, Uluslararası Koruma Akademisi (IBA) kurucusu ve baş eğitmen Engin Deniz Karadağ’a sordum. Avrupa’da, Libya, Ukrayna, Afganistan, Bangladeş, Tayland gibi ülkelerde hükümet güçlerine koruma eğitimi hizmeti veren Karadağ’dan şu bilgileri öğrendim:
- Yüzde 100 koruma yoktur. Ulaşılamayacak, öldürülemeyecek kimse yoktur. Korumanın yüzde 80’i görselliktir. Ne kadar kalabalık bir görüntü olursa, ne kadar önlem olursa o kadar caydırıcı olur.
- Japonya’da İkinci Dünya Savaşı sonrası bireysel silahlanma çok katı kurallara bağlandı, devletçi ve gelenekçi bir millet. Suç oranları çok düşük, yılda 9-10 silahlı olay yaşanıyor. Savaş sevmedikleri için ordularına bile ‘öz savunma’ adını veriyorlar.
‘SİLAHTA FİŞEK DÜZENEĞİ’
- Bu suikasttaki silah bir su borusu ve bir tahta ateşleyiciden oluşuyor. Kabza ve tetiği ahşaptan. Çıkan toza dumana bakılırsa, bu saldırgan fişek yapmış. Silaha bilye koymuş. Bu kadar tozu, bir silahın veya tüfeğin çıkarma ihtimali yok. Abe’de kurşun çekirdeğine rastlanmaması da silahın ucuna bilye sistemi yerleştirdiğini gösteriyor. Bunlar delip geçen şeylerdir. Enseden girip kalbe kadar ilerlemiş.
- Elektronik bir ateşleme sistemi kullanılmış. Endüstriyel bir mermi değil, ev yapımı kabloyla tetiklenmiş. İki borudan atış yapılabilmiş. Yani iki boruya fişekleri koymuş.
- Bu suikast terörist eylemden çok kişisel bir saldırıya benziyor. Çünkü saldırgan kaçmıyor. Terörist örgütler normalde saldırıyı üstlenip sansasyon yaratır. Burada o yok. Abe, reformist, kadın haklarını savunan bir liderdi. Rahatsız ettiği kişiler olmuş olabilir.
‘1 NUMARA ÜÇ ÇEMBERLE KORUNUR’
- Normalde ‘1 Numara’ denilen üst düzey liderin koruma takımı olur. Yakın koruma, taktiksel destek timi ve dış çemberden oluşur. Yakın koruma etten duvar örer. Taktik ekibi uzun namlular kullanan özel harekatçılardan oluşur. Dış çember de keskin nişancılardır. Gidilen bölgeyi korur. Bir de öncü ekip vardır. Gidilecek güzergahın ve yerin istihbaratını toplar ve hazırlık yapar.
- Japonya’da devlet ile halk arasında mesafe kültürü yok. Çünkü otoriteye saygı büyük ve karşılıklı güven var. Dolayısıyla güvenlik ekibi suikast riskine göre davranmıyor ve suikastçı bunu biliyor.
- Seçim döneminde Abe’nin rutin bir program izlemesi de onu hedef haline getirmiş olabilir. Çünkü rutin, suikastçının işini kolaylaştırır.
‘KORUMA SUİKASTÇIYI TANIR’
- Koruma takımı ne kadar donanımlı olursa olsun, en zayıf halka takımın değerini belirler. Mısır’da da eski cumhurbaşkanı Enver Sedat, resmi geçit töreninde öldürülmüştü. Terörist bir eylem için sokaktan geçen birinin suikastçı olması gerekmez, kendi takımınızı sağlam kurmalısınız. Avrupa’da da korumaya önem verilmez ama ülkenin itibarını korumak için önemlidir. Amerikan Gizli Servisi başkanı değil, ülkeyi korur.
- Potansiyel saldırganları korumalar tanır. Adrenalin seviyesi yükselen birinin göz bebekleri büyür. Sık nefes alıp verir. Boyun damarları büyür, panik halde olduğundan terler. Siz de sokakta görseniz böyle birinden tedirgin olabilirsiniz.
- İyi bir koruma gözlük takmamalı. Göz teması caydırıcıdır.