Rükzan SağırYeni toplumsal ayrımcılık: Yaşçılık yapmak

HABERİ PAYLAŞ

Yeni toplumsal ayrımcılık: Yaşçılık yapmak

Birine sadece yaşı nedeniyle ‘yetersiz’ olduğunu söylemenin ayıp olduğunu, hatta yeni nesil tarafından ‘nefret suçu’ sayıldığını biliyor musunuz? Buna ‘yaşçılık’ (ageism) deniyor. İnsanları ten renklerine, cinsel kimliklerine göre ayırmakla eş görülüyor. Örneklerle anlatıyorum:

KRALİÇE TAHTI BIRAKIRSA ÖLÜR

1-Tahtta 69 yıldır oturan Kraliçe, pandemide uzak kaldığı etkinliklere tempolu bir şekilde dönünce 95 yaşındaki bedeni yavaşlamasını istedi. Kraliçe’ye tahtı bırakması için çağrılar yapılıyor. Neden bıraksın? Hayat boyu kraliyet yönetmekten başka bir şey yapmadı. (Monarşinin tüm gereksizliğine rağmen) İşini en iyi şekilde yaptı. Yaşlandığı için de görevlerini aksatmıyor, uzaktan çalışmaya uyum sağladı, sağlıksız kararlar almıyor. Saygınlığını hep korudu. Halkın ona saygısı ve rızası da büyük.

Haberin Devamı

2-Geçenlerde oyuncu Michael Caine emeklilik haberlerini yalanladı. İki yıldır çalışmama nedeninin yaşçılık ayrımcılığı olduğunu söyledi. “88 yaşındaki bir adamın başrol olduğu senaryo yazıldı da ben mi oynamadım?” dedi. 50 yıldır olduğu gibi her sabah 6’da kalkmaya devam ediyormuş. Oysa yazılmalı öyle senaryolar. Bu yıl Anthony Hopkins, 83 yaşında Oscar kazandı. Hem de neredeyse kendi hayatına benzeyen bir hikayeyi anlatan filmde!

HAYAT KURTARAN BİLGELİK

3-43 yaşındaki Fransa lideri Macron, bu hafta 67 yaşındaki Almanya lideri Merkel ile vedalaşırken “Senden çok şey öğrendim” deyip boynuna sarıldı. Kim bilir 16 yıl ülke yöneten, Avrupa’nın krizlerini çözen Merkel’den neler öğrendi...

4-Sadece göz önündeki kişilerin derdi değil yaşçılık. Daha bu hafta İngiltere’de iki trenin çarpıştığı kazada, 74 yaşındaki makinistin tecrübesi sayesinde can kaybı olmadı. Facianın geldiğini fark edip altı saniye kala freni çekmesini, yılların bilgeliğine borçlu.

5-ABD’de kış günü arızalanan yolcu uçağını nehre indirerek 155 kişinin hayatını kurtardığında, kaptan pilot Chesley Sullenberger de 58 yaşındaydı. Bazı mesleklerde yeterliliğin ölçüsünün ‘zaman’ olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Yeni toplumsal ayrımcılık: Yaşçılık yapmak

FIRST LADY’LER G-20’DE ‘HUZUR’ RENGİNİ SEÇTİ

Haberin Devamı

Liderler Zirvesi’nin yazılı olmayan geleneklerinden biri first lady’lerin renklerle verdikleri mesajlardır. Bu yaz G7 zirvesinde parlak pembe tonları hakimdi. Daha önce kırılganlıkla eşleştirildiği için uzak durulan pembe bu kez kadınlığın gücünü vurgulamak için öne çıkmıştı. Geçen hafta Roma’daki G-20 Liderler Zirvesi’nin hakim rengi lila oldu. First lady Emine Erdoğan, ABD first lady’si Jill Biden, İtalya first lady’si Maria Cappelo’nun şıklıklarının ortak yanı lila tonlarındaki seçimleriydi. Dünyada kadın haklarının rengi kabul edilen morun bir tonu olan lila, ilham ve güven vermenin, empatinin, nezaket ve huzurun sembolü sayılıyor.

Bir ben değilimdir herhalde...

İtalyan Gucci ailesini işleyen filmde İtalyanca yerine İtalyan aksanlı İngilizce konuşulmasını yadırgayan…

TikTok’ta gözleri yorgun gösterme makyajının neden ünlendiğini anlayamayan…

Herkesin doğduğu günden beri kripto para, metaverse ve NFT’nin ne demek olduğunu biliyormuş gibi davranmasına hayret eden…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder