Hafiften bir yazı, okuması kolay, ancak anlamı derin. Hayatın ‘taa’ içinden, denenmiş, bilgece ifadeler. Benim hoşuma gitti, umarım beğenirsiniz…
***
Müşfik Kenter (Tiyatro sanatçısı): “Hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşındasınız değil mi? Hiç vaktiniz yok! ‘Fast live’, ‘fast food’, ‘fast music’, ‘fast love’, dikte ettirilen ‘yükselen değerler’, ‘in’ler, ‘out’lar... Buna benzer bir odada, şanslıysanız, gökyüzünü görebilen bir pencere altında bitecek hepsi! Hey dostluğu klavyelerinde, yaşamı monitörlerinde arayanlar!
Size sesleniyorum: Hangi tuş daha etkilidir sıcacık bir gülüşten, ya da hangi program verebilir bir ağaç gölgesinde uyumanın keyfini? Copy-paste yapabilir misiniz, dalgaların sahile vuruşunu? İçinizi ısıtan güneşi gönderebilir misiniz, mail arkadaşınıza? Sevgiyi tuşlarla mı yaşarsınız? Öpüşmek için hangi tuşa basmak gerekir?
Ya da geri dönüşüm kutusunda saklanabilir mi, kaybolan zaman? Doğayı bilgisayarlarına döşeyenler, neden görmezsiniz bir akasyanın tomurcuklandığını? Islak toprak kokusu var mıdır, kitaplarınızın arasında? Koklamak, duymak, dokunmak yok mu, yaşam skalanızda? Bilgi toplumu oldunuz da duygu toplumu niye olmuyorsunuz? Hayat ıskalamayı affetmez! Keşkelerle, tühlerle baş başa kalmadan önce.”
***
Mark Zuckerberg (Facebook'un kurucusu): En sevdiğim anekdotlardan birini anlatayım: Eski ABD Başkanı J. Kennedy, NASA’ya ziyarete gittiğinde, elinde süpürge ile duran bir temizlikçiye "Ne yapıyorsun?" diye sorar. Temizlikçi yanıt verir: “Başkanım, Ay’a adam gönderilmesine yardımcı oluyorum.”
***
Oprah Winfrey (TV sunucusu): Yaralarınızı bilgeliğe dönüştürün. Hayatınız boyunca pek çok yara alacaksınız, çok hata yapacaksınız. Bazı insanlar buna başarısızlık diyecek. Ama ben öğrendim ki, başarısızlık Tanrı’nın sana "Pardon, ama yanlış yolda ilerliyorsun" demesidir. Hata, sadece bir deneyimdir.
***
Jack Ma (Alibaba'nın kurucusu): Eğitim, şu anda büyük bir meydan okuma ile karşı karşıya. Eğer öğrenme şeklimizi değiştirmezsek, 30 yıl sonra başımız derde girecek. Çünkü öğretme şeklimiz, çocuklarımıza öğrettiğimiz şeyler, geçen 200 yılınki ile aynı temelli. Öğretmenler, bilgiyi öğretmeyi bırakmalılar. Benzersiz şeyler öğretmek zorundayız. Çocuklarımıza öğretmemiz gereken şeyler, sosyal becerilerdir.
Değerler, inanç, bağımsız düşünce, takım çalışması, diğerlerini önemsemek. İşte, bunlar insani becerilerdir, sosyal becerinin parçalarıdır. Bilgi size bunları öğretemeyecektir. Bu yüzden, çocuklarımıza öğretmemiz gereken şeyler; spor, müzik, resim, sanattır. Eğer makineler bizden daha iyisini yapabiliyorsa, oturup düşünmemiz gerekir!