Bir sınav maratonu daha tamamlandı ve öğrenciler hayallerindeki liselerde eğitim görebilmek için LGS’de ter döktü. Sınavdan çıkan öğrenciler, sınavda sayısal bölümün zor sayılabileceğini, sözel bölümün ise kolay görünse de dikkat gerektiren soruların olduğunu söyledi. Öğrenciler genel olarak sayısalda zorlandıklarını, sözelin ise beklediklerinden kolay olduğunu belirtti.
Bu yılki LGS’nin son dört yılın en zor sınavı olduğunu baştan belirtelim. Sözel bölümde fazla bir sıkıntı yoktu. Sözel bölüm öğrencileri fazla yormadı. Türkçe sınavının tamamının anlam bilgisi sorularından oluşması biraz garipsendi. Yazım kuralları, noktalama işaretleri ve edebî türler konularından hiç soru sorulmadı. Bakan Selçuk’un yaptığı açıklamaya uygun olarak, dil bilgisi sorularının sorulmadığı ve metinlerin de kısaldığını gördük. Ancak metinler kısalırken soruların zorluk derecesinin arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Türkçe testinde becerileri ölçmenin yanı sıra dikkat gerektiren sorular olduğunu da gördük. Dikkat gerektiren sorular, geçen yıla göre biraz daha yoğunluktaydı. Türkçe’de metinler kısaldı, ama geçen yıla göre farklı bir uygulama ile daha karşılaştık: Bu yıl soru kökleri kısaldı, ancak çeldiriciler uzadı. Bu farklı yaklaşım öğrencilerin şaşırmasına neden oldu.
Fen Bilimleri sınavında 3 sorunun eleyici olduğu, diğer soruların beklenen düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Fen Bilimleri testinde adaylar geçen yılki başarıyı yakalar. 2020-LGS’de Fen Bilimleri testindeki başarı, Türkçe testinden dahi yüksek çıktı. Fen Bilimleri’nde soru çözüm ortalaması 20 soruda 7,8 net iken, Türkçe’de bu ortalama 20 soruda 7,4 net olarak gerçekleşti. 2021-LGS’de bu iki testteki başarı oranları fazla değişmez, birbirine yakın çıkar.
Matematik soruları adayları zorladı, hem de oldukça zorladı. 2021-LGS’de 8’inci sınıf öğrencileri son yılların en zor matematik sorularıyla karşılaştı. Normalde matematik testinde 6 zor soru olması gerekirken, 9 zor sorunun geldiğini görüyoruz. Soruların neredeyse tamamında birden fazla öncülün kullanılması soruların güçlük derecesini artırdı.
Adaylar, soruları anlamaya çalışırken süreyi yetiştiremedi. Birçok öğrenci sınavın sonunda ağladı. Birçok eğitimci, matematik sorularının üniversite sınavı ayarında olduğunu belirtti. Matematik’te soru çözüm ortalaması bu yıl düşer, bu kesin ve net! Geçen yıl matematik testindeki soru çözüm ortalaması 20 soruda 2,6 net olarak gerçekleşti. Soru şu: Bu yıl başarısızlık daha nereye kadar düşecek?
Pandemi sürecinde adaylar pek çok sıkıntı yaşadı. Hem motivasyon hem de uzaktan eğitimde pek çok sıkıntı yaşadılar. Uzaktan eğitimden yeterince verim alamadılar. Bu çocuklar 1.5 yıldır doğru düzgün okula gidemedi. Uzaktan eğitimde sayısal derslerin anlaşılması zaten güç. Bu bir sıralama sınavı, tabii ki zor soru sorulacak. Ancak zor soruların hepsinin matematikten olması ya da sayısal bölümden olması yanlış! Keşke zor sorular diğer testlere de eşit bir şekilde dağıtılsaydı.