MEB, sınavla öğrenci alan okulların kontenjanını artırdı. Bir önceki yıl 139 bin olan kontenjan, bu yıl 213 bine yükseldi. Yüzde 53’lük bir artıştan söz ediyoruz. Bu artış, iki yönden iyi oldu…
Birincisi, sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde böylesi olumlu bir habere ihtiyacımız vardı. Öğrenciler ve veliler açısından bu artış motive edici oldu! İkincisi, bu yıl sınava girecek öğrenci sayısı geçen yıla göre 600 bin arttı. Doğal olarak kontenjanın da artması gerekiyordu. Bu beklentiyi karşıladı. ‘Yeterli mi’ diyecek olursanız, bence yetmez. Kontenjanların biraz daha artırılmasında yarar var!
Ortada ciddi bir sorunun olduğunu da belirtelim. Kontenjan artışı yüzde 53 iken, okul sayısı yüzde 21, derslik sayısı yüzde 41 arttı. Kontenjan, okul ve derslik sayılarındaki artış orantısız!
Bu sorun nasıl aşılacak? Şu aşamada pek bir çözüm yolu gözükmüyor. Ya okullarda bazı alanlar sınıf yapılarak ‘yanaşık düzen’ eğitime geçilecek ya da ikili eğitim yaygınlaşacak!
Biz yine de bardağın dolu tarafından bakalım. Bir önceki yıla göre kazanma şansını yüzde 11 yükselten yaklaşımı destekleyelim!
Şu günlerde zor bir sınavdan geçiyoruz! Bu sınav, ne LGS’ye ne de YKS’ye benziyor. Sorular çalışmadığımız yerden geldi! Sabır ve disiplin en büyük güvencemiz!
Ulusal boyuttaki sınavlara hazırlanmak, hakikaten kolay değil! ‘Delikanlı’ sürecinde bulunan milyonlarca aday biz yetişkinlere göre daha sıkıntılı günler geçiriyor…
Onlara bir umut, onlara destek gerekiyor! YÖK Başkanı Saraç’ın bu çağrıya duyarsız kalacağını sanmıyorum. Her zamanki olumlu yaklaşımının, öğrenci dostu davranışının devam edeceğini umuyorum…
Sadece bu sınav döneminde geçerli olmak koşuluyla, kontenjanlarda yükseltmeye gidilsin. Şartlar ve sınırlar zorlanarak, bu yıl kontenjanlar mümkün olduğunca artırılsın! Ayrıca hukuk, tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik vb. bölümlerde sıralama barajını ya esnetelim ya da tamamen kaldıralım…
Koronadan dolayı yüz yüze eğitimin yapılamadığı şu günlerde, mecburen uzaktan öğretime geçtik. Bu durum, bir bakıma krizi fırsata çevirme fırsatı sundu. İşini layıkıyla yapan ve bunu hak eden üniversitelere uzaktan eğitim veren bölümler açmaları için izin verelim. Böylelikle hem kontenjan artışı sağlamış oluruz hem de yükseköğretimde yeni bir boyuta geçeriz!
MEB ve YÖK’ten gelecek müjdeli haberi dört gözle bekliyoruz…