2020-AYT’de Türkçe, matematik ve fizik soruları sonucu belirleyici olacak. Bilgi ağırlıklı sorular yoğunluktaydı. AYT, ezber bilgiye sahip olan değil, bilgiyi özümsemiş olanların başarılı olacağı bir sınavdı.
Genel olarak AYT’ de tüm derslerdeki sorular bilgiye dayalı hazırlanmış. Bu soruların çözülebilmesi için konuların dersin formatına uygun bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor. AYT’nin adayların ders kapsamında öğrendikleri bilgileri soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
***
Türk Dili ve Edebiyatı
Bilgi ile bilginin yorumunun beraber ölçüldüğü bir sınavla karşılaştık. Anlam bilgisi ve edebiyat soruları ile öğrencilerin yeterliliği sınanmış. Anlam bilgisi ile öğrencinin okuma, anlama ve çıkarımda bulunma yeterliliği ölçülmüş. Edebiyat sorularında ise sanatçılar, eserler ve terimler sorgulanmış. Sorular, ezber bilgiye sahip olan öğrencinin değil, bilgileri özümsemiş öğrencinin başarılı olacağı tarzda haırlanmış.
Matematik
Birden fazla kazanım ve bilginin aynı soruda bir arada sorgulandığı bir sınavla karşılaştık. Sadece belirli konuları çalışarak başarılı olunabilecek bir sınav değildi. Sorular bilgi ağırlıklıydı. Matematik sınavının sonucu, adayların sıralamasını belirleyecek.
Tarih
Sorular, 9, 10 ve 11. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin kazanımlarını kapsıyor. Tarih sorularının bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğu görülüyor. Sosyal bilimler temel kavram ve ilkeleri ile düşünme yeteneğini ölçen sorulara yer verilmiş. Sadece çalışan öğrencilerin başarılı olacağı, yeterli bilgi birikimine sahip olmayan öğrencinin zorlanacağı bir sınavdı.
Coğrafya
Bilgi ağırlıklı sorular yoğunluktaydı. Ayrıca sorularda harita, tablo ve grafik yorumlama özelliklerinin sorgulandığı görüldü. Haritalı sorularda, grafik ve tablo sorularında öncüllere dikkat eden, doğa ve insan etkileşimini yorumlayabilen, olayların neden sonuç ilişkisi ve dağılış özelliğini dikkate alarak soruları çözen öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyorum.
Felsefe Grubu
Sosyal-2 testinin en kolay testinin felsefe grubu olduğunu söyleyebiliriz. Sınavın; kavram ve paragraf yorumlamaya dayalı, öğrencileri çok detayla yormayan sorulardan oluştuğu göülüyor. Sosyoloji sorularının günlük hayatın içinden seçilmiş, anlaşılması kolay, akıl yürütme ile doğru sonuca ulaşabilmeye yönelik sorular olduğu; psikoloji sorularının kavramları sorguladığı, mantık sorularının ise doğrudan bilgiyi kullanmayı gerektiren sorulardan oluştuğu görüldü.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Bilgi ağırlıklı sorulardan oluşan bir sınavla karşılaştık. Bilgiye hâkim olan adayların rahatlıkla yapabileceği sorular vardı.
Fizik
Fizik soruları, beklediğimiz üzere öğrencilerin konu kazanımlarına hâkimiyetini ölçen, bilgiyi güncel hayat ile özdeşleştirerek sorgulayan sorulardan oluşmuş. Bazı soruların birkaç kazanımı birlikte ölçmeye yönelik olduğu görüldü. AYT fizik soruları, zor ve belirleyici oluşturulmuştur. Sınav hazırlığı sırasında çok soru çözmek yerine; deneyler yapan, bilgileri günlük hayattaki olay ve gözlemleri ile birleştirebilen adayların daha başarılı olabileceği bir sınavdı. Kazanımları tam olarak özümsemeyen, soru ezberlemeye çalışan öğrenciler için sınavın zorluk derecesi bir kat daha fazla olmuştur.
Kimya
Kimya soruları kazanımlara uygun hazırlanmış. Soruların; iyi bir kimya bilgisi ve işlem yeteneğine sahip, analitik düşünebilen ve bilgiyi iyi yorumlayabilen öğrencilerin daha rahat yapabileceği düzeyde olduğu gözlendi. Sınavda çeldiricilerin güçlü olduğu ve öğrencilerin doğru cevaba ulaşmada biraz zorlanacağı düşünülebilir.
Biyoloji
Soruların bilgi ağırlıklı olduğu, bazı sorularda yorum gücünün ölçüldüğü gözlendi. Soruların tamamı biyoloji programındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmış.
***
AYT Puan hesaplama
Önce testlerdeki netlerinizi (Net= D – Y/4) hesaplayın. Toplam puanın yüzde 40’ı TYT’den, yüzde 60’ı AYT’den geliyor. Toplam puanı hesaplamak için önce TYT puanını hesaplamak gerekiyor. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe testinde 1,32, Matematik testinde 1,32, Sosyal Bilimler testinde 1,36 ve Fen Bilimleri testinde 1,36 katsayısı ile çarpın.
SAYISAL: AYT için netlerinizi Matematik testinde 3, Fizik testinde 2,85, Kimya testinde 3,07 ve Biyoloji testinde 3,07 katsayısı ile çarpın.
EŞİT AĞIRLIK: AYT için netlerinizi Matematik testinde 3, Edebiyat testinde 3, Tarih-1 testinde 2,8 ve Coğrafya-1 testinde 3,33 katsayısı ile çarpın.
SÖZEL: AYT için netlerinizi Edebiyat testinde 3, Tarih-1 testinde 2,8, Coğrafya- testinde 3,33, Tarih-2 testinde 2,91, Coğrafya-2 testinde 2,91, Felsefe testinde 3 ve Din Kültürü testinde 3,33 katsayısı ile çarpın.
DİL: AYT için netlerinizi Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.
TYT ve AYT puanlarınızı topladıktan sonra, bulduğunuz sonuçlara ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puanı ve OBP‘yi ekleyin. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesabı için, diploma notunuzu 0,6 ile çarpabilirsiniz. Örn: 85×0,6=51. Böylelikle YKS puanınızı hesaplamış olursunuz.