Sadık Gültekin’le Doğru TercihÜniversite tercihiyle ilgili sorularınızı Sadık Gültekin ve Maltepe Üniversitesi yanıtlıyor

HABERİ PAYLAŞ

Üniversite tercihiyle ilgili sorularınızı Sadık Gültekin ve Maltepe Üniversitesi yanıtlıyor

Soru 1: Oğlum 452 puan aldı, 52 bininci oldu. Bu sene sıralamalar çok kötü geldi. Bu yıl tercih yaparsak mı, kayıt yaptırırsak mı gelecek yıl OBP puanı eklenmiyor?

Cevap: Kazandığınızda OBP'nin çarpıldığı katsayı bir sonraki yıl yüzde 50 kesilir. Kayıt yaptırmanız veya yaptırmamanız, puanınızın kesilmesini engellemez, kazanmış olmanız yeter! Tercih yapıp, herhangi bir yeri kazanamazsanız, bir sonraki yıl puanınız düşmez. İyi tercihler.

Soru 2: 52 bininci olan bir öğrenci için tercih yaparken kaç binden başlanması uygun olur?

Haberin Devamı

Cevap: 35 binden başlamanızda bir sakınca yok.

Soru 3: Yazılarınızı severek takip ediyorum. YKS sonuçlarında, başarı sıralaması bütün geneli mi kapsıyor yoksa SAY, EA ve sözel e göre ayrılarak mı yapılmış? Örneğin; YKS sonuç belgesinde sıralaması 250 bin yazan bir öğrencinin bu sıralaması SAYISAL ve EŞİT AĞIRLIĞI mı kapsar yoksa sadece SAYISAL sıralamasını mı kapsar? Öğrencimiz sayısalcı, başarı sıralamasında en aşağı nereleri yazabilir? Örneğin 150 bin başarı sıralamasını yazsa çıkma ihtimali olur mu?

Cevap: Her puan türünün başarı sıralaması ayrıdır, bir tek TYT'de tek bir başarı sıralaması vardır. Örneğin Y-EA'daki başarı sırası, sadece bu puan türündeki sıralamayı gösterir; ancak bu sıralamanın içinde SAY öğrencileri de vardır. Şunu bilmekte yarar var, geçen yılki bu sıralamaların içinde de SAY öğrencileri vardı. 250 binde bulunan bir adayın, 150 bini yakalaması oldukça düşük bir olasılık.

Soru 4: Oğlum 248 bininci sırada ve Marmara işletmeyi istiyor oranın derecesi 171 binde ilk sıralamaya yazdık sizce tutma ihtimali var mıdır? Yahut ilk başa kaçıncı başarı puanından başlayarak tercih yapmalıyız?

Cevap: Yazmanızda bir sakınca yok, ancak o bölümü kazanma olasılığı da pek yok. Tercihlerine kazanma olasılığı olmasa da 170 binden başlayabilir. Kolay gelsin...

Soru 5: Sayısal sıralamam 17.400. Tıp istiyorum. Hangi aralıktan tercih yapmaya başlamalıyım? Konya’da oturuyorum. Teşekkürler.

Cevap: 6 binden itibaren yazabilirsiniz. Tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.

Haberin Devamı

Soru 6: Çocuğumun isteği tıp ve dişçilik. Puan ve sıralaması şöyle:

Y-TYT 486.32086 başarı sırası 15625

Y-SAY 494.66765 başarı sırası 19171.

EA 389.79134 başarı sırası 51096.

DİL: 467.97240 başarı sırası 3724. Nerelere yerleşebilir?

Cevap: Genel bir liste oluşturamam, ancak şunu söyleyebilirim; tercihlerinizi 9 bin ile 30 bin aralığından yapabilirsiniz. Kazanacağı bölüm de büyük olasılıkla 18 bin ile 23 bin arasındaki bir yer olacak.

Soru 7: Kızım, eşit ağırlıkta 5500. oldu. Bilkent %50 burslu hukuk 1400 sıralamadan alıyor. Yazsak gelir mi?

Cevap: Yazın, ama gelme olasılığı düşük. Kolay gelsin, saygılarımla.

Soru 8: Sayısal sıralamam 16.000. Tıp tercih etmek istiyorum. Sıralamaya kaçtan başlamalıyım?

Cevap: Öncelikle başarınızdan dolayı tebrik ederim. Sıralamaya 5 binden başlayabilirsiniz. Kolay gelsin, saygılarımla.

Soru 9: Kızım, Y -EA dan 362 puan aldı. Sıralaması da 103 .871. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi sınıf öğretmenliklerini ve İstanbul Aydın sınıf ve Pdr, son olarak İstanbul iktisat Türkçe yazdı. Sınıf öğretmenliği istiyoruz gelme şansı ne olur?

Haberin Devamı

Cevap: Marmara ve YTÜ sınıf öğretmenliklerinin olacağını sanmıyorum. İ. Aydın Burslu sınıf ve Pdr oldukça zor. İÜ iktisat olur. Hayırlı olsun...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder