Şu sıralarda üniversite tercihi yapan pek çok adayın aklını ‘üniversiteyi bitirdikten sonra kolay iş bulup bulamayacakları’ sorusu kurcalıyor. Her aday üniversiteden mezun olduktan sonra iyi bir ücret ve iyi bir unvanla iş hayatına atılmak istiyor.
Yetenek ve ilgilerine uygun meslek seçen bireylerin işlerini severek yaptıklarını ve buna bağlı olarak da mesleki kariyerlerinde yükseldiklerini biliyoruz. Bu konuda doğru karar verebilmek için meslekleri ve kendinizi iyi tanımalı, seçeceğiniz mesleğin kendinize uygunluğunu çok iyi bilmeniz gerekiyor.
Gelecekte hangi meslekler ön plana çıkacak, işsizlik problemi yaşamak istemeyen gençlerin nelere dikkat etmesi gerekiyor, yazımızda bu konulara değindik. Türkiye, genç işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Bunun nedenlerinden en önemlisi, bazı bölümlerin talepten çok daha fazla mezun veriyor olması.
“Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi”, kolay iş bulunan meslekleri yüzdelerine göre açıkladı. “ÜNİ-VERi” bilgilerine göre ülkemizde en kolay iş bulan mesleklerin başında tıp fakültesi mezunları geliyor. Yine listenin ilk sıralarında eczacılık, hemşirelik, odyoloji ve fizyoterapi gibi sağlık alanları yer alıyor. Bu veriler ışığında sağlık alanındaki bölümlerin iş bulmada kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Şimdi gelelim en kolay iş bulan on mesleğin sıralamasına…
1- TIP: Birinci sırada tıp fakültesi mezunları yer alıyor. Tıp fakültesi mezunlarının kamuda iş bulma oranı yüzde 100. Mezuniyet sonrası 6 aylık dönemde iş bulma olasılıkları ise yüzde 91.5.
2- ECZACILIK: İkinci sırada ise eczacılık mezunları yer alıyor. Mezuniyet sonrası iş bulma olasılığı 67.9, mezun olmadan iş bulma oranı ise yüzde 3.3. Eczacılık bitirip kamuda iş bulmak ise oldukça zor.
3- ODYOLOJİ: İşitme ve denge üzerine uzmanlaşılan bu bölümde ilk altı ayda iş bulabilme oranı yüzde 67.1.
4- FİZYOTERAPİ: Bu bölümden mezun olanların ilk altı ayda iş bulma oranı yüzde 57.8. Öğrencilikte ise yüzde 5 dolayında iş bulma ihtimali bulunuyor.
5- HEMŞİRELİK: Mezunların ilk altı ayda yüzde 56.8 oranla iş bulabildiğini söyleyebiliriz. Hemşirelikte kamuda iş bulma olasılığı yüzde 50.
6- PİLOTAJ: Havacılığın gelişmesiyle pilotluk aranan mesleklerden biri haline geldi. Yüzde 56.5 oranıyla pilotaj mezunları altıncı sırada bulunuyor. Öğrenciyken iş bulanların oranı ise yüzde 4.
7- PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK: Son yılların gözde bölümünün ilk altı aylık sürede iş bulabilme oranı ise yüzde 55.9.
8- ÖĞRETMENLİK: Öğretmenlik mesleği genel başlık altında toplanmış, bölüm ayrımı yapılmamış. Mezunların altı ayda iş bulma oranı yüzde 55.6, bir yılda iş bulma oranı ise yüzde 11.4. Kamuda çalışma oranları yüzde 70 dolayında.
9- İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ: Yeni mezun bir mühendisin altı ayda iş bulma olasılığı yüzde 55.2, öğrencilikte iş bulma oranı ise yaklaşık yüzde 8.6.
10- SAĞLIK HİZMETLERİ: Bölüm mezunlarının altı aylık sürede iş bulma oranı yüzde 54, bir yıllık sürede iş bulma oranları yüzde 15.7, okurken iş bulma oranları ise yüzde 11.6.