Bor, Niğde ilimizin bir ilçesi. Bor ilçemizi, Niğde ilimizin ilçelerinden biri olmanın ötesinde “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” deyimiyle daha fazla tanıyoruz. Bu deyim, elindeki fırsatı kaçıran kişilerin bir sonraki fırsatı kaçırmamaları için kullanılır. Bu olay Bor’da yaşanmış mı onu bilemem ancak bu olayın dünya çapında yaşanmış bir örneği var! Steven Sasson, ilk dijital fotoğraf makinesinin mucidi.
Brooklyn Teknik Lisesi'nden mezun olduktan sonra New York’ta Rensselaer Polytechnic Institute elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Steven Sasson, 1973 yılında Eastman Kodak firmasında çalışmaya başladı. İki yıl sonra dijital fotoğrafçılığı icat etti ve ilk dijital kamerayı yaptı. Bu makine bir tost makinesi büyüklüğünde, 3.6 kilo ağırlığında ve sadece 0.01 megapiksel gücünde siyah-beyaz kayıt yapıyordu.
Steven Sasson’un buluşunu kabullendirmesi çok kolay olmadı. Günümüzde Sasson’un buluşu dünyada en çok satılan elekronik cihazlar arasındaki yerini aldı. Steven Sasson’un 1975’te yaptığı ilk dijital kamera bugün Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. 17 Kasım 2009'da, ABD Başkanı Barack Obama, Sasson’a icadından dolayı Beyaz Saray’da Teknoloji ve Yenilik Ulusal Madalyası’nı takdim etti.
Sasson, 2011 yılında Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne alındı. 1975 yılında Kodak firmasında dramatik bir olay yaşandı. Bir çalışan gelip, dijital fotoğraf makinesi icat ettiğini söyledi. Cihaz karmaşık birtakım parçalardan oluşuyordu: Cihazda bir dijital kaset kaydedici, bir film kamerası, bir analog-dijital dönüştürücü ve devre kartları vardı.
O tarihte görüntüyü yakalamak için 50 milisaniye, kasete kayıt etmek için 23 milisaniye gerekiyordu. Fotoğraf çekildikten sonra kaset bir başka cihaza yerleştiriliyor ve 0.001 piksel siyah-beyaz görüntü ekrana yansıtılıyordu. Patronlar, Sasson’un icadını çarpıcı bulmadı. Sasson, daha sonra verdiği bir röportajda, patronlarının bir fotoğrafı monitörde görmenin ilginç bir tarafı olmadığını, hiç kimsenin bundan hoşlanmayacağına kanaat getirdiklerini belirtti.
Sasson, aslında her şeyin tamamlandığını ve ürünün piyasaya sürülmesinin an meselesi olduğunu ancak şirketin konuyu tartışmaktan bile vazgeçtiğini bildirdi. Sasson görüntü kalitesinin harika olmadığını, ancak kısa bir sürede kaliteyi artıracak teknolojiyi geliştirebileceğini bildirerek patronlarını ikna etmeye çalıştı. Kodak’ın pazarlama departmanı projeye karşı çıktı.
Dijital fotoğraf makinesini satabilecekleri doğruydu ancak şirketin esas kârlı ürünü olan film satışlarını düşüreceği de açıktı. Zira o tarihte Kodak fotoğrafçılık işinin her aşamasından kâr elde ediyordu. 1989 yılında Sasson ve Robert Hills dijital fotoğraf makinesini ürettiler.
Bu ürün, dijital fotoğraf makinesi alanında patentin alınmasını sağladı. Kodak, dijital fotoğraf makinesi patentinden 2007 yılına kadar milyarlarca dolar para kazandı. Ancak şirket, dijital ürün pazarına girme konusunda geç kaldı. Şirket, 2012 yılında iflas başvurusunda bulundu.