Franz Rademacher, 1940 yılında Nazi hükümetinin üst düzey yetkililerine yazdığı mektupta, Avrupa'da yaşayan milyonlarca Yahudiyi Madagaskar’a yollama fikrini tartışmaya açtı. Bu plana göre Yahudilerin Avrupa’daki vatandaşlıkları elinden alınacak, mallarına el konulacak ve buradan elde edilen parayla Madagaskar’da yaşayabilecekleri koşullar sağlanacaktı. Rademacher’in planı, Yahudileri tarihten silmek için oluşturulan en detaylı planlardan birisiydi.
***
Yahudilere yurt arama geleneği çok eskilere kadar dayanır. Yahudilerin Madagaskar’a gönderilmek istenmesi ayrıca tesadüfi bir plan da değil. Madagaskar, her şeyden önce Avrupa’dan oldukça uzakta bir yer. Ayrıca az verimli toprakların ve çok az yer altı zenginliğinin bulunduğu bir yer. Naziler, bu adada işlerine yarayacak bir şey bulamadıkları için bu adayı Yahudilerin yerleştirileceği yer olarak gördü. Heinrich Himmler “Umuyorum ki Yahudi sorunu tüm Yahudilerin Afrika’ya ya da başka bir koloniye büyük bir göçle gönderilme ihtimali yoluyla tamamen bitirilecektir” dedi, Hitler de planı onayladı. Bu düşünce, her ne kadar sıradışı bir plan gibi görülse de Yahudilerin Madagaskar’a sürülmesi fikri aslında orijinal bir fikir değil. Bu plan ilk olarak 1885 yılında Fransız akademisyen Paul de Lagarde tarafından öne sürüldü. 1905 yılında Yahudilerin Uganda’ya yerleşmelerini öngören fikir önceleri ciddi şekilde tartışıldı ancak daha sonra reddedildi.
***
Nazi üst kademesine göre Madagaskar planı, Yahudi sorunu için ideal bir çözümdü ancak 1940 yılının son aylarında işlerin seyri değişti. Plan, 1942’de Madagaskar’ın İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine iptal edildi. Madagaskar planının yerine Yahudilerin ölüm kamplarında yok edilmesi anlamına gelen nihai çözüm planı devreye girdi. Plan, Almanya’nın Avrupa'yı hızlı bir şekilde ele geçirip savaşı sona erdirmesine dayanıyordu. Ancak savaşın uzamasıyla birlikte planın geleceği de tartışılmaya başlandı. En büyük sıkıntı Büyük Britanya’ydı. Britanya Muharebesi'nde alınan yenilgi Almanya’nın denizde rahat hareket edememesine neden oluyordu. Bu durum Yahudilerin Almanya’dan Madagaskar’a gemiyle yollanmasını imkansız hale getiriyordu.
***
İşin nihayetinde Yahudiler Madagaskar’a gönderilemedi. Tarihçiler için ilginç tartışma konularından birisi, bu planın başarılı olması durumunda nasıl bir durum ortaya çıkardı? Madagaskar’a gönderilen Yahudilerin önemli bir kesimi tropik hastalıklar ve kaynak yetersizliğinden hayatını kaybedecek, hayatta kalanlar ise Nazilerin otoritesi altında yaşamak zorunda kalacaktı. Bu nedenle birçok tarihçi, Nazilerin Madagaskar planını Yahudiler için ölümle eşdeğer bir plan olarak görür ve Hitler’in Yahudileri ortadan kaldırma amacının bir parçası olarak yorumlar. Bu planın yürürlüğe girmemesi, Nazilerin “Nihai Çözüm” adını verdikleri planı yürürlüğe koymasına neden olur ve bir yıldan kısa bir süre içerisinde ‘Yahudi Soykırımı’ başlar!