Sadık Gültekin’le Doğru TercihMatematik zor fen kolaydı
HABERİ PAYLAŞ

Matematik zor fen kolaydı

Alan Yeterlilik Testi’nden (AYT) çıkan öğrenciler, matematik testinde oldukça zorlandıklarını ancak fen testinin kolay geçtiğini dile getirdi. AYT’de sözel alanda, okumaya dayalı, anlam bilgisi, yorum ve bilgi gerektiren soruların; sayısal alanda ise bilgi, teorem ve kavramların yorumlanmasına yönelik soruların ağırlıklı olduğu gözlemlendi. AYT’de matematik testi adayları zorladı, böylelikle TYT’deki kolaylık dengelenmiş oldu. Fen testi orta zorluktaydı, kimya soruları haricinde adayları fazla zorlamadı.

Haberin Devamı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Sınavdaki metinlerin günlük dile yakın örneklerden seçilmiş olması öğrenciler açısından olumluydu. Önceki yıla göre ayırt ediciliği yüksek bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Sorular doğrudan bilgiyi ölçmüyordu. Öğrencilerin alan bilgisi hakimiyeti yorum gücüne bağlı olarak ölçülmüş. Türk edebiyatının temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı sınav, edebiyat kazanımlarını özümsemiş öğrencilerin başarılı olacağı bir yapıdaydı. Sınavın önceki yıllara göre çeldiricilerinin daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

TARİH: Sorular geçen yıl düzenlenen AYT’ye göre daha kolaydı. Genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, kronoloji bilgisini ölçen ve temel bilgiler verilerek yorumlanması istenen sorular ağırlıktaydı. Sınavda öncüllü, bilgiye dayalı yorum gerektiren sorular vardı. Tarih sorularının adayları fazla zorlamadığını söyleyebiliriz.

COĞRAFYA: Coğrafya dersinin temel kavram ve ilkelerini kullanma, harita okuma ve alan bilgisini yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik sorular yoğunluktaydı. Bu sınavda hem bilgiyi kullanma hem de yorum becerisinin ön plana çıktığı görülüyor. Geçmiş yıllarda çıkan sorulara benzer, kazanımlara uygun olarak düzenlenmiş, orta zorluktaki sorulardan oluşan bir sınavdı.

FELSEFE: Felsefede zorlayıcı soru yoktu. Geçen yıla göre daha temel bilgileri ölçmeye yönelik sorular yoğunluktaydı. Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerisi sorgulanmış. Soruların tamamı kolay nitelikte sorulardan oluşuyordu. Psikoloji soruları temel psikoloji bilgilerinden hareketle yapılabilecek türdendi. Psikolojinin alt dallarından sorular vardı. Mantık testinde öğrencilerin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerileri sorgulanmış.

Haberin Devamı

DİN KÜLTÜRÜ: Soruların genel anlamda bilgi ağırlıklı olduğu söylenebilir. Sorulardan 2’sinin kolay, 3’ünün orta, 1’inin ise zor düzeyde olduğu görülüyor. Temel bilgi ve kavram bilgisini sorgulamanın yanı sıra, öğrencinin yorum yeteneğini de ölçen yapıda sorular hazırlanmış.

MATEMATİK: Sınavın seçici testi diyebiliriz. Sorulardaki işlem uzunluğu adayları yordu. Sınavın geçen yılki AYT’ye göre biraz daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Matematik bilgi birikimine sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı. Ayırt edici sorular vardı. Konulara hakim olan öğrencilerin dahi zorlandığı sınavdı. Sınavda seçici sorular vardı. Sayısal alanın belirleyici testi matematik olacak!

FİZİK: Geçmiş yıllardaki sınavlarla uyumlu şekilde yine matematiksel işlem yoğunluğu olmayan daha çok temel bilgiler üzerine kurulu sorular vardı. Zorluk düzeyi orta derecede olan bir sınavdı. Yorum becerilerini ölçen, çok fazla işleme girilmeden sonuca ulaşılabilecek sorular yoğunluktaydı. Sınav, öğrencilerin konu kazanımlarına hakimiyetini ölçen, bilgiyi güncel hayat ile özdeşleştirerek sorgulayan sorulardan oluşmuş.

Haberin Devamı

KİMYA: Fen testinin belirleyicisi kimya soruları olacak. Kimya soruları, fizik ve biyoloji sorularına göre daha zordu. Sınav, orta seviyenin üzerinde ve temel kimya bilgisini ölçen sorulardan oluşmuş. Grafik, sayısal sorular ve öncüllü sorulara da yer verilmiş.

BİYOLOJİ: Bazı sorularda birden çok kazanımın sorgulandığı ve çeldiricilerin güçlü olduğu görülüyor. Konuya hakim olan öğrencilerin yapabileceği bir sınavdı denilebilir. Yoruma dayalı olduğu, güncel yaşamla ilişkilendirilmiş sorular vardı. Sorular öğrencilerin bilgisini kullanma becerisini ve grafik yorumlamayı ölçüyordu. Fen testi adayları fazla zorlamadı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder