Tarih boyunca pek çok devlet kuruldu, pek çok devlet çeşitli nedenlerden dolayı yıkılarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Ancak tarihteki çok az kuruluş hikayesi, Yedi Ada Cumhuriyeti devletinin hikayesi kadar ilginçtir… 1800 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya himayesinde kurulan Yedi Ada Cumhuriyeti, başta Osmanlı ve Rusya olmak üzere bazı Avrupa devletlerinin çıkarlarını korumak üzere kuruldu. Yedi Ada Cumhuriyeti’nin tarih sahnesine çıkmasındaki en önemli neden, büyük bir hızla ilerleyen Napolyon Bonapart’ın görkemli ordusudur...
21 Mart 1800 tarihinde Rusya ve Osmanlı İmparatorluğu arasında İstanbul’da on iki maddelik bir kuruluş sözleşmesi imzalandı. İç işlerinde serbest, dış işlerinde Osmanlı Devleti’ne bağlı yeni bir cumhuriyet oluşturuldu. Yeni devletin bayrağı da İstanbul’da çizildi. Böylelikle Fransa’ya karşı kurulan ittifak ile tarihte ilk kez Osmanlı Devleti ve Rusya müttefik oldu. 1778 yılında Napolyon’un görkemli bir donanma kurma girişiminde olduğu haberi Osmanlı İmparatorluğu'na ulaştı.
İstanbul’daki Fransız sefirine göre Fransız donanması, İngilizlere hücum etmek için inşa ediliyordu, Osmanlı için endişe edilecek bir durum yoktu. Ancak Napolyon’un Osmanlı toprağı olan Mısır’a yaptığı çıkarma, durumun hiç de böyle olmadığını gösteriyordu! Fransızların bu beklenmedik işgali karşısında çaresiz kalan Osmanlı, işgal karşısında herhangi bir direniş gösteremedi ve Mısır her geçen gün Fransız egemenliği altına girdi. İngilizler bu gelişmelerden çok rahatsız oldu. Mısır yakınlarında demirleyen Fransız donanması İngilizler tarafından yakıldı.
Mısır’da sıkışıp kalan Napolyon’un Fransa ile bağlantısı kesildi. Bunun üzerine Napolyon, 24 Şubat 1799 tarihinden itibaren yeni hedefine doğru harekete geçti: Orta Doğu’daki tüm Osmanlı topraklarını fethetmek! Napolyon Orta Doğu’daki Osmanlı toprakları üzerinde güçlü bir hâkimiyet sağladı. Osmanlı İmparatorluğu, Napolyon’un başta Mısır olmak üzere Orta Doğu’daki egemenliğini kabul etme noktasına geldi. Ancak Akka Muharebesi, işlerin tersine dönmesine neden oldu.
Akka Kalesi’ni savunmakla görevli Cezzâr Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı birlikleri, Fransızlar karşısında beklenmedik bir galibiyet aldı. Bu olaydan sonra Osmanlı İmparatorluğu, Napolyon tehlikesine karşı oldukça sıra dışı bir planı uygulama soktu... Yedi Ada Cumhuriyeti, Osmanlı’nın Rumeli topraklarını Fransız tehdidine karşı savunmak üzere bir sınır karakolu görevi üstlenecekti. İttifak halindeki Osmanlı ve Rus donanmaları, Korfu Körfezi’nde yer alan yedi adayı teker teker ele geçirdi. Bölge halkı Osmanlı’ya bağlılığını bildirdi.
Ülkenin yönetimini, Osmanlı tarafından atanan Venedikli asilzadeler üstlendi. Rusya, Yedi Ada Cumhuriyeti üzerindeki Osmanlı etkisini kırarak bölgeyi bir Rus üssüne dönüştürmeyi planlıyordu. Ancak bölge halkı, kendisini Osmanlı tebaası olarak görüyor ve her türlü Rus politikasına tepki gösteriyordu. Yeni cumhuriyetten umduğunu bulamayan Rusya, cumhuriyetin imhasına girişti ve bölge yeniden Fransız hakimiyetine girdi. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’nın merkezinde kurduğu uydu devlet 1807 yılında lağvedildi ve tarihin tozlu raflarındaki yerini aldı.