Sayım’ın Bavulu bu haftadan itibaren sizlerle birlikte... Bavulda pek çok şey var; edebiyat dünyasından yenilikler, yeni çıkan kitaplar, yazarların yeni projeleri. Bu arada edebiyat magazini de yapacağım. Kendi kendime biriktirdiğim, hiç kimseyle paylaşmadığım bilgileri bu köşede ilk kez siz duyacak, okuyacaksınız… İşte bu haftanın kitapları...
SON ŞARKI
Nicholas Sparks/Çeviren: Zeynep Yeşiltuna/Artemis Yayınları
New York Times’ın çok satan yazarı Nicholas Sparks modern aşk öyküleri anlatmaktaki ustalığını bir kez daha gösteriyor. Son Şarkı aslında bir aşk romanı. Genç bir kızın yaz tatili boyunca yaşadığı ilk aşkını anlatıyor. Sparks, romanını kurarken aileye de vurgu yapıyor. Böylece Son Şarkı aşk romanı olduğu kadar baba ile kızın sorunlu ilişkisine yoğunlaşan bir roman da oluyor.
DA VİNCİ BİZE DÂHİ DEDİ
Jon Scieszka/Resimleyen; Adam Mccauley/Günışığı Kitaplığı
Leonardo da Vinci’yle çocukları buluşturan kitapta 3 kafadar bu kez, Rönesans İtalya’sına gidiyor. Rönesans İtalya’sını, ünlü ressam, mucit Leonardo da Vinci’yi ve onun dehasının eseri mühendislik tasarımlarını anlatıyor. Mucit Leonardo bu tuhaf giyimli çocukları önce casus sansa da, sonra onlarla çok eğlenir. Ancak hırslı bir askerin eline düşen üç kafadarın, orduda hayat boyu tuvalet temizlemekten kurtulabilmek için zekice planlara ihtiyacı vardır… Kitap, Rönesans, icatlar, mühendislik, deha, Leonardo da Vinci ve fizik yasaları temalarını 8-12 yaş arası çocukların anlayabileceği bir dille aktarıyor. Çocuklar için çok anlamlı bir armağan.
SAFRANBOLU’DA ESKİ BİR GÜNEŞ SAATİ
Hüseyin Avni Cinozoğlu/ Heyemola Yayınları
Kentler insanın, toplumun ruhu ve çağdaşlık ölçütüdür. Aklı başında kaç kentimiz var bilmiyoruz. 21. yüzyılda insansız kent ve kentsiz insan düşünülemeyeceğine göre ruhunu, belleğini ve aklını koruyabilen, koruyamayan kentlerimizi bilmek zorunda değil miyiz? İşte bu anlayıştan yola çıkan Heyamola Yayınları, Türkiye’nin illerini; özgün toplumsal, kültürel, tarihi geçmişi ve derinliği olan kentleri o kentte yaşamış edebiyatçıların kaleminden aktarmayı hedefliyor.
ÜÇ KIRIK KALP
İbrahim Altun/Doğan Kitap
“Sıcak” romanı Abdullah Oğuz tarafından sinemaya uyarlanan İbrahim Altun’un son romanı “Üç Kırık Kalp” Doğan Kitap’tan çıktı. Yetmişli yaşların ortalarındaki üç kahraman üzerine kurulan roman, yitirilen bir aşkı ve evliliğin bin bir yüzünü sorguluyor. Yaşlılığınızda, dönüp gençlik yıllarınıza baktığınızda neler hissedeceksiniz acaba? Unutmayın, yaşlılar gençliğin ne demek olduğunu biliyorlar ama siz yaşlılığın ne demek olduğunu bilmiyorsunuz. Bu kitabı okuyarak yaşlanmayı beklemeden yaşlıların tecrübesine sahip olma şansınız var. Bu şansı geri mi çevireceksiniz?
ŞEHZADE
Hülya Baygın/İmleç Kitap
Şehzade, 1492’den başlayıp devrin padişahı II. Bayezid ve şehzadelerinin yaşadıkları korkuları anlatan tarihi bir roman. İlgi çekici bu romanda Şii halifeler, Yahudi göçmenler, savaşçı dervişler, devlet karşıtı tımarlı sipahiler, bildiğini okuyan yeniçeriler, tüccarlar, casuslar, dilenciler olduğu gibi, uğradığı suikastlara rağmen otoriteyi sağlamaya çalışan yaşlı bir sultan, geleceği gören kurnaz bir oğul, Papa’ya sığınmış bir amca, ölüm nedenleri belli olmadan birer birer eksilen şehzadeler ve kontrolden çıkan olaylar sonucunda boynuna cellâdın kemendi geçen veliaht şehzade de var. Çok etkileyici ve heyecan verici bir tarihi roman…
KÜÇÜK ODADA SERAP
Sacit Özkanlı/Goa Yayınları
Bu kitap, evliliği sona eren ve aynı süreçte iş hayatındaki başarısızlıklarla bocalayan Refik’in hikayesini anlatıyor. Refik, bir gece yarısı Erenköy’de, penceresinde ‘satılık’ ilanı olan eski bir evin önüne gelir. Apartmandaki daireyi satın alarak yerleşen Refik, küçük odayı eski günlerdeki haline getirerek, hedefinden sapan yaşantısını tekrar yoluna koymak üzere geçmişe uzanan yolculuğuna çıkar. Akıcı dili, merak ve gerilimi her an canlı tutan özgün anlatısıyla tiryakilik yaratan Sacit Özkanlı’nın bu kitabını şiddetle öneriyorum.