Serpil Dokurel/Posta.com.tr
Uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine yıllardır vurgu yapıyor. Hindi eti ve tavuk eti de sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yerde bulunuyor. Çevremde son zamanlarda 'Hindi etinde antibiyotik olmaz', 'Hindi eti tavuk etinden daha sağlıklı' sözlerini duymaya başladım. "Peki, bu sözler bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi" diye sizler için uzmanına sordum.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin Işık,, hindi ve tavuk etiyle alakalı sözlerine "Hindi eti; tavuk etine kıyasla bazı farklılıklara sahiptir. Bunları sıralayalım" diyerek başlıyor ve hindi etinin tavuk etine kıyasla daha az kolesterol içerdiğini belirtiyor. Çünkü hindi etinin yağ içeriği tavuk etine kıyasla yüzde 8 daha az. Bu nedenle spor yapan bireylerde hindi etinin daha çok önerdikleri protein kaynaklarından olduuğunu söylüyor. Düzenli ve yoğun bir antrenman yapıyorsanız kas yoğunluğunu artırmak için hindi eti tüketebilirsiniz. Diyetisyen Işık, sözlerine şöyle devam ediyor:
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır. Tavukta ise hindiye göre daha fazla niasin vitamini bulunur. Hem tavukta hem de hindide B6, fosfor, çinko, demir içeriği yüksektir. Genele bakıldığında ise hindi eti, tavuk etinden daha besleyicidir.Tüketilen besinin besin değeri incelendiğinde hindi eti daha besleyici olsa da, genel tüketim açısından tavuk eti daha lezzetli olduğundan kişiler tavuk etini daha çok tercih ediyorlar. Oysa ki besin değeri açısından değerlendirildiğinde hindinin de sofralarda yerini alması gerekiyor.Dyt. Işık'a, "Tavuk etinde antibiyotik varken hindi etinde yok mu?" diye sorduğumuzda, şöyle yanıt veriyor: "Piyasada bulunan tavuk ya da kırmızı etlerde; daha sağlıklı ve güçlü olsun diye antibiyotik kullanılıyor. Böylece hayvan daha dirençli, daha güçlü oluyor. Ancak bu durum uzun vadede sağlığımız için bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden de kişiler et tüketirken daha organik, antibiyotiksiz ürünler/besinler bulmaya, tüketmeye çalışıyorlar. Hayvanlara 2 çeşit antibiyotik veriliyor. Bir tanesi yemlerine antibiyotik karıştırarak dolaylı yoldan antibiyotik verilerek oluyor. Bir diğeri ise hayvanın doğrudan kendisine antibiyotik verilerek oluyor."