ABD'de yaşayan Scarlet Kaitlin Wallen, sürekli olarak kendisini tahrik eden dayanılmaz bir hastalıkla mücadele ediyor. Henüz altı yaşındayken "kalıcı genital uyarılma bozukluğu" teşhisi konuldu. Peki, nedir bu kalıcı genital uyarılma bozukluğu? Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, tüm ayrıntılarıyla Posta.com.tr okuyucuları için anlattı.
Serpil Dokurel Posta.com.tr Araştırmacılar, hastalığın semptomlarının herkes için aynı derecede şiddetli olmasa da, nüfusun %1'ini etkilediğini belirtti.
Wallen, 6 yaşından beri kendisini sürekli tahrik eden bir hastalıkla mücadele diyor. Genç kadın, sürekli bir şekilde cinsel organlarında şiddetli yanma ve uyarılma hissediyor.
Sürekli uyarılmaların neden olduğu acıyı hafifletmek için genital sinirlerinin bir kısmını aldırmak zorunda kalan genç kadın, tam zamanlı öğrencilik yapamıyor ve hayatını sürdürmekte güçlük çekiyor.
Uzun bir süredir bu acıdan muzdarip olan genç kadın, genital bölgesinin sürekli yandığını, ancak bu durumun kendisine yalnızca acı ve ağrı verdiğini belirtiyor. Çok küçük yaşta bu duruma yakalanan kadın, hastalığının arkadaşlarıyla oynamasını engellediğini belirtiyor.
Hastalığın kendisinde yarattığı hissi ise 'derimin altında yanan böcekler varmış gibi' diyerek tarif ediyor.
SÜREKLİ CİNSEL UYARILMA BOZUKLUĞU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sürekli cinsel uyarılma bozukluğu (PGAD), herhangi bir cinsel istek veya tatmin olmaksızın kendiliğinden, kalıcı ve istenmeyen genital uyarılmadır. Saatler, günler veya haftalar boyunca süren çoklu orgazmlar, hastalar için acı verici olabilir ve hiçbir rahatlama sağlamaz.
Bilim insanları bu duruma neyin sebep olduğunu bilmiyor ancak nörolojik, vasküler, farmakolojik veya psikolojik nedenlerin rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlar.
Jinekoloji Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu kadınlarda bu tarz cinsel problemlerin görüldüğünü belirterek, tamamlanmamış evlilik sendromu ve vajinusmus hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, tamamlanmamış evlilik ve vajinismus nedir, nedenleri ve etkileri neler ve bu durum nasıl etkili bir şekilde tedavi edilebilir, ayrıntılarıyla sizler için anlatıyor.
Uslu, tamamlanmamış evlilik ya da cinsel ilişkiye girememe durumunun, doğal cinsel ilişki ve vajinal penetrasyon gerçekleştiremeyen çiftler arasında yaşanan bir sorunu olduğunu belirtiyor. Bu bozukluk, gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın görülürken ve bazı çiftler sorunlarının üstesinden gelmek için bilimsel olmayan yöntemlere başvurabiliyor.
Cinsel olarak tamamlanmamış evlilikler/ilişkiler neler?
Tamamlanmamış evlilik terimi genellikle evlilik öncesi cinsel ilişkinin tabu olduğu kültürlerde kullanılıyor. Ancak evlilik dışı cinsel ilişkilerin daha fazla kabul edildiği kültürlerde tamamlanmamış ilişki terimi kullanılabiliyor. Diğer yaygın terimler balayı iktidarsızlığı veya düğün gecesi iktidarsızlığı çoğu zaman yanlış olarak kullanılıyor. Vajinismus veya erkek işlev bozuklukları dışında çok sıklıkla görülen bazı hususlar, cinsel birleşmeyle tamamlanmayan evlilik ve ilişkilere neden oluyor.
Hangi durumlar çiftin cinselliğini tamamlamasına engel oluyor?
Op. Dr. Dilek Uslu, çiftlerin cinselliğinin tamamlanmasına engel olan durumlar hakkında bilgi veriyor:
• Cinsel deneyimi çok az olan veya hiç olmayan çiftler, ilk cinsel ilişki konusunda kaygılı hissedebilirler. Performansları hakkında ne bekleyeceklerini veya endişeleneceklerini bilemeyebilirler
.• Partnerler, özellikle daha önce hiç cinsel ilişkiye girmemişlerse, cinsel anatomiye aşina olmayabilirler.
• Cinsel ilişkinin çok acı verici olma endişesi de çiftlerin cinsel ilişkiye girememesine neden olur. Bazıları için bu korku bilgisizliğin bir sonucu olabilir. Acı verici ilk ilişki deneyimleriyle ilgili hikayeler duymak da endişeyi artırır. Çocukların yanında konuşulan bu olumsuz hikayeler çocuklar büyüyüp evlendiklerinde bile gereksiz aşırı kaygıya sebep olabilir.
• Cinselliğin kötü ya da kirli olduğuna inanarak büyüyen insanlar cinsel birleşmeye girmekte zorluk yaşayabilirler.
• Bazı aileler çiftten, çarşaf gibi zifaf gecesine dair kanıt isteyebilir. Bazı durumlarda ise çiftler, hazır olup olmadıklarına bakılmaksızın, cinsellik yaşamak zorunda olduklarını hissedebilirler.
Tüm bu olumsuz koşullar çiftin cinselliğini tamamlamasına engel olabiliyor.