Derleyen: Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Pancarın yaprakları ve kökleri, hücre hasarıyla savaşan ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidanlar da dahil olmak üzere besinlerle doludur . Pancara canlı rengini veren ve güçlü bir antioksidan betalain, iltihabı azaltarak kanser ve diğer hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI BULUNMAZ BİR NİMET
Pancar ve suyu, egzersiz sırasında kalbinizin ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor . Pancardan gelen nitrik oksit, kaslarınıza giden kan akışını arttırıyor.
Pancar, hücrelerin büyümesine ve çalışmasına yardımcı olan folat (B9 vitamini) bakımından zengindir. Folat, kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilen kan damarlarındaki hasarı kontrol etmede önemli bir rol oynar .
Pancar lif bakımından zengindir ve bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin büyümesini teşvik eder. Sindirim sisteminizde bol miktarda sağlıklı bakteri bulunması, hastalıklarla savaşmanıza ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur . Lif ayrıca sindirimi iyileştirir ve kabızlık riskini azaltır .
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor. Pancar da betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşıyor.
Pancar, hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor.
İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalır. Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma, bunama ve Alzheimer ile ilişkilendirilir. Vücudumuzda nitrik oksit miktarındaki azalma beyne giden kan akışını ve beyindeki hücresel iletişimi bozabildiğinden, bu durum kronik hale gelirse beyin hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olur. Pancarın içeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar.