Havaların ısınmaya başlamasıyla ve mevsim geçişleriyle beraber bahar alerjileri de baş göstermeye başladı. Pek çok kişide rastladığımız bahar alerjisi kişilerin günlük yaşantılarında hayat akışını etkiliyor. Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, gözlerde sulanma ve kızarma, boğaz kuruluğu gibi şikayetleri beraberinde getiriyor. Baharda polenlerin artmasıyla ortaya çıkan bu durum kişi zaman ilaç kullanarak baskılanmakta, kimi zaman ise ilaca rağmen bu şikayetler devam edebiliyor. Peki, böyle durumlarda neler yapabiliriz? Diyetisyen Gülçin Işık sizler için anlatıyor.
Serpil Dokurel- Posta.com.tr Diyetisyen Gülçin Işık, öncelikle beslenme açısından dikkat edeceğiniz birkaç maddenin bu şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacağını belirtiyor.
Yeteri miktar sıvı aldığınızdan emin olun
Su tüketimini artırmak, hele ki normalde az su içen biriyseniz, bahar dönemlerinde vücudun susuz kalması, alerjik reaksiyonların görülme olasılığını artırıyor. Sıvı dediğimizde aklımıza ilk su gelse de, çay tüketmek de antihistaminik olması sebebiyle öneriliyor. Diyetisyen Gülçin Işık, çay içerek de semptomların azalmasının sağlanabileceğini vurguluyor.
Yediğiniz yiyeceklerde doğal olanlara yönelmeye çalışın
Özellikle sebze-meyve tüketirken mevsimin yiyeceklerini tüketmek, kimyasallardan uzaklaşmayı sağlıyor. Mevsim dışı yiyecekler hem yetiştirilirken hem korunurken çeşitli kimyasallar kullanılarak üretiliyor ve bu kimyasallar alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor.
Diyetisyen Gülçin Işık, ayrıca bu dönemde besin çeşitliliği sağlamanın, gereken vitamin minerallerin alınabilmesi için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor, Omega-3, çinko, selenyum, D vitamini gibi vitamin minerallerin eksiklikleri alerjik semptomları artırıyor. Dolayısıyla günlük beslenmenizde kuruyemişler, balık, yeşillikler, süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerin bulunması önem taşıyor.
Sigara ve pasif içicilik bahar alerjilerini çokça artırıyor
Sigara içmek ya da içilen yerde bulunmak bahar alerjilerini çokça artırıyor. Mümkünse içmemeye, içilen yerde bulunmamaya özen göstermek gerekiyor.
Bahar döneminde besin alerjilerine dikkat!
Kişilerin besinlere karşı alerji varsa ve zaman zaman bunlar tüketiliyorsa, bahar dönemlerinde daha hassas olmaya çalışılması önem taşıyor. Örneğin; laktoz alerjisi olan bireyler bazen bu besinleri tüketebiliyor, karın şişkinliği yaşama pahasına laktoz tüketebiliyor. Ancak kişinin bir de bahar alerjisi varsa besinlerdeki alerjilerine de bu dönemde daha özenli olması gerekiyor. Vücuttaki histamin yükünün artırılmaması ve her ne alerji varsa bu dönemde daha dikkatli olunması gerekiyor.
Diyetisyen Gülçin Işık, alerjik reaksiyonların daha kontrollü yönetilmesine yardımcı olacak diğer önerilerini ise şu şekilde sıralıyor:
Rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin. Çıktığınızda da gözlük, şapka kullanın.Rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin. Çıktığınızda da gözlük, şapka kullanın.
• Kapalı ortamda uzun süre bulunmayın, mümkünse günlük olarak havalandırın. Klimadan uzak durun.
• Çamaşırlarınızı parfümsüz deterjanlarla yıkayın, ev temizlik ürünlerinde parfümsüz ve doğal olanları tercih etmeye çalışın.
• Kullandığınız çamaşırları keten, pamuklu tercih etmeye çalışın. Poliester ürünler ya da yünlü kıyafetler alerjilerinizi artırabilirler, bunlardan uzak durun.
Uzmanından belirtileri en aza indirecek ilginç tavsiye: Bahar alerjisine karşı çay önlemi
Çöplerinizi evin dışında bulundurun.Çöplerinizi evin dışında bulundurun.
• Yatak odanızda bitki-çiçek bulundurmayın.
• Dışarıdan geldiğinizde duş alın ki polen vb. kalıntılardan kurtulun.
• Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanın.Diyetisyen Gülçin Işık, tüm bu önerilerin alerjik reaksiyonların daha kontrollü olmasına fayda sağlayacağını söyleyerek cümlelerini sonlandırıyor.