Sağlıklı beslenme, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde almayı içerir. Ancak, bazı besin kombinasyonları bir araya geldiğinde, vitamin değerleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bu noktada, birlikte tüketildiğinde vitamin emilimini azaltan besinlerin rolü önem kazanıyor. Uzman Diyetisyen Beyza Ersan “Daha sağlıklı olabilmemiz için soframıza koyacağımız besinleri de iyi seçmeliyiz” diyerek doğru besin kombinasyonlarını açıkladı ve birlikte tüketilmemesi gereken besinleri sıraladı.
DEMİR MİNERALLİ GIDALAR C VİTAMİNİ İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALARLA TÜKETİLMELİ
Serpil Dokurel- Posta.com.tr | Demir minerali vücutta oksijenin taşınması ve dopalanmasında, büyüme ve gelişmede, sinir sisteminde, bağışıklık sisteminde, kas aktivitesinde görev alıyor. Diyetisyen Beyza Ersan, demir mineralinin bitkisel ve hayvansal gıdalardan alınabileceğini belirterek hayvansal ve bitkisel kaynaklı demir için beslenme önerilerini açıklıyor;
Uzmanından uyarı: Türk kahvaltısının muhteşem ikilisini yıllarca yanlış tüketmişiz Birlikte tüketildiğinde faydası yok oluyor
Hayvansal kaynaklı demire örnek olarak;
Kırmızı et
Yumurta
Balık,
Tavuk
Bitkisel kaynaklı demire ise örnek olarak;
Kurubaklagiller
Yeşil renkli sebzeler
Maydanoz, domates, portakal, limon, karnabahar ve brokoli C vitamininden zengindir. Bu iki besin grubunu beraber tüketmek besin verimini arttıracaktır.
- Nohut-yeşillik salatası (bitkisel demir minerali + C vitamini)
- Fındık + portakal (bitkisel demir minerali + C vitamini)
ANTİOKSİDANLARI BERABER TÜKETMEK GEREKİR
ANTİOKSİDANLARI BERABER TÜKETMEK GEREKİR!
"E vitamini antioksidandır, kanserden korur, bağışıklığa ve üreme sağlığına olumlu etki eder" diyen Ersan, "Fındık, badem, bitkisel yağlar, kuru baklagil ve tahıllarda bulunmaktadır. Eğer C vitamini ve E vitamini gibi iki antioksidan besin beraber tüketilirse daha yüksek verim alınır" dedi
-Portakal ve fındık ile ara öğün yapmak (C vitamini+ E vitamini)
-Maydanoza biraz yağ ve limon ilavesi yaparak tüketmek (C vitamini+ E vitamini)
FOLİK ASİT VE B12 BİRLİKTE ALINMALI
FOLİK ASİT VE B12 BİRLİKTE ALINMALI
Diyetisyen Beyza Ersan, "Folik asit vücudumuzda birçok tepkimelerde rol alan enzimlerin yapısında görev almaktadır. B12 ise zihinsel gelişimde büyük rol oynar. Bu vitaminlerden birinin eksikliği öbürünü de etkilemektedir, birbirlerinin metabolizmasında aktif rol alırlar. Bu nedenle ikisi de vücuda doğru miktarlarda alınmalıdır" dedi.
Ersan birlikte tüketilmesi gereken besinleri şu şekilde açıkladı:
*Peynir ve yumurta (c vitamini+ e vitamini)
*Peynir ve süt (c vitamini+ e vitamini)
KOLAJEN VE C VİTAMİNİ BİRLİKTE ALINIRSA ETKİSİ ARTIYOR!
Uzman diyetisyen kolajenin bir protein çeşidi olduğunu belirterek, ciltte, bazı kaslarda, kemik ve bağ dokularda esneklik ve güç dayanıklılığı sağlamakla görevli olduğunu açıkladı.
Diyetisyen Beyza Ersan kolajenin en çok bulunduğu besinleri şu şekilde sıralıyor:
Et-beyaz et, ilikli kemik suyu, yumurtada kolajen bulunmaktadır. Kolajenin vücutta verimini arttırmak için C vitamininden zengin besinlerle tüketebilirsiniz.
-İlikli kemik suyuna limon sıkabilirsiniz
-Kırmızı ile beyaz etin yanında bol yeşillikli limonlu bir salata tüketebilirsiniz.
KARBONHİDRATLARI PROTEİNLERLE BERABER TÜKETMEK KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Karbonhidratların vücutta gerekli enerjiyi sağlamaya yardımcı olduğunu belirten Ersan, "Meyvelerde tam tahıllı besinlerde ve kuru baklagillerde karbonhidrat bulunmaktadır. Ancak kan şekerini arttırabilmektedir. Proteinler ise doku yapımı, yara iyileşmesinde rol alır. Vücuttaki birçok yaşamsal reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan enzimler protein yapısındadır. Proteinler özellikle et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Karbonhidratları proteinlerle beraber tüketilmesi ise kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur" dedi.
Meyve ve süt
Yulaf ve yoğurt
Galeta ve ayran
A VİTAMİNİ İÇEREN SEBZELERLE YAĞ GRUBU BESİNLER BİRLİKTE TÜKETİLMELİ
A vitamininin bağışıklığa destek olduğunu, göz sağlığı ve büyüme gelişme için oldukça önemli bir vitamin olduğunu belirten Diyetisyen Beyza Ersan, "Havuç, yumurta sarısı, balık, süt, kayısı, ıspanak gibi besinler A vitamini bakımından zengindir. A vitamini özellikle yağda sindirilen bir besin grubu olduğu için yağ grubu besinlerle aynı öğünde tüketilirse vitaminden maksimum verim sağlanmış olur" dedi. Ersan, birlikte tüketilmesi gereken besinleri örneklerle açıkladı:
Örneğin;
Bir miktar zeytinyağı eklenmiş havuç salatası
Az miktar yağ ilavesi ile pişirilmiş ıspanak yemeği
Besin kombinasyonları, doğru beslenme alışkanlıkları edinmeye çalışan bireyler için önemli bir bilinç noktası oluşturuyor. Sağlıklı bir diyet planı oluştururken, besinleri doğru kombinasyonlarda tüketmek, vücudun vitaminleri doğru bir şekilde almasına ve maksimum şekilde fayda görmesini sağlıyor. Diyetisyen Beyza Ersan, birlikte tüketildiğinde birbirleriyle kötü etkileşime giren ve vitamin değerlerini neredeyse sıfıra indiren besinleri şu şekilde özetliyor:
KALSİYUM VE DEMİR İÇEREN GIDALAR BİRLİKTE TÜKETİLMEMELİ
Kalsiyum özellikle süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünlerinde bulunuyor. Kalsiyum demir minerali ile beraber tüketilirse demir vücutta emilimini zorlaştırıyor. Bu nedenle kırmızı et ve yoğurt beraber çok sık tüketilmemelidir.
Ispanak- yoğurt, semizotu-yoğurt, patates-yoğurt gibi ikililere biraz daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor.
KURU FASULYE İLE YOĞURT TÜKETENLERE KÖTÜ HABER!
Fitik asit tahıllarda, fındık, kuru fasulye, mercimekte bulunuyor. Kalsiyum ile beraber tüketildiğinde eğer kalsiyuma yakın miktarda alınırsa vitamin emilimini oldukça kötü etkiliyor.
Kuru fasulye ve yoğurt.
Fındık ve süt örnek verilebilir.
Çayın içinde bulunan tanen demir minarelini kötü etkiliyor!
Özellikle çayın içerisinde bulunan tanen demir mineralinin verimini negatif etkiliyor. Bu nedenle kahvaltıda çay-yumurta ikilisine ya da çay peynir ikilisine dikkat etmek gerekiyor. Çay içilecekse çok açık tercih etmek gerekiyor.
*Besinlerden alınan besin öğelerinin birbirine oranı da oldukça önemlidir. Birbirine yakın miktarlarda alınmadığında alınması besin emilimini negatif etkilemeyebilir.