Serra AbabayBebeğinizi daha iyi anlamak için...

HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizi daha iyi anlamak için...

Bebek gelişimiyle ilgili birçok konuda uzmanların önerilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerin değerini tartışamayız.

Fakat her bebeğin doğuştan gelen bir mizacı (huyu) ve ailesiyle şekillenen bir kimliği vardır.

Bebekler, “bebek o anlamaz” denen birçok meseleden birebir etkilenir ve bunu hareketlerle belli eder. Kişiliğinin gelişmeye başladığı “söz öncesi” (konuşma öncesi) dönemde bebeğinizi daha iyi tanımak için onu yakından gözlemlemeniz önemlidir.

“Bebeği gözlemlemek” üzerinde özellikle durmak istiyorum çünkü her ebeveynin evde rahatlıkla yapabileceği bu pratik çocuk psikologlarının eğitiminin de bir parçasıdır.

Haberin Devamı

1964 senesinde Esther Bick tarafından geliştirilen “Bebek Gözlemi” eğitimi şu anda özellikle İngiltere’de çocuk psikologlarının bireyin kişilik gelişimini anlamak için aldığı bir ders. Eğitim, yeni doğan bir bebeğin haftada 1 gün 1 saat olmak üzere doğumdan yaklaşık 2 yaşa kadar detaylı gözlemini içeriyor.

Bebeklerin tepkileri her ne kadar karmaşık gibi görünse de onları anlamak için iyi bir gözlemci olmak yeterli.

Bebeğinizin bedensel tepkilerini yakından izlemeye başladığınızda onun aslında ne kadar farkında ve tepkisel olduğuna şaşıracaksınız. Gözlem yaparken nelere dikkat edilmeli?

● Bebek bedeniyle iletişim kurar. Eller, vücut ve kasların kullanımı önemli detaylardır. (Örnek: Yumrukları veya bedeni kasmak kaygıyı ifade edebilir.)

● Bebeği çevreden ayrı düşünemeyiz. Ebeveynler mutsuz ise bu bebeğe birebir yansır. Artan ağlama, uyku veya yeme zorlukları tesadüf değildir. Benzer şekilde kabızlık veya kusma da bebeğin ifade yollarından biridir.

● Bebekler için sabitlik önemlidir. Değişimlere (ısı, ses, kalabalık vb.) verilen tepkiler çok fazla ipucu içerir.

● Bebekler sadece acıktığı için değil, tensel temas ve sevgi ihtiyacı için de ağlar. Yakın gözlem ile farklı ağlama tiplerini ayırt edebilirsiniz.

● Bebeğinizin duygularını fark ettiğinizde anlaşıldığı için rahatladığını göreceksiniz.

● Detaylı bilgi için “Bebeği Anlamak - Ailesi İçinde Bebeği Gözlemlemek” (Nergis Güleç & Jeanne Magagna) kitabını tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder