Karnelere kısa bir zaman kalması ve yaklaşan LGS’yi (Liseye Geçiş Sınavı) düşündüğümüzde çocukların akademik becerilerinin not ile ölçüleceği bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Bu dönemlerdeki en yanlış tutum ise çocukları yaşıtlarıyla karşılaştırmaktır. Sadece akademik alanda değil her alanda yaşıtlarıyla veya kardeşiyle karşılaştırılmak çocuğunuzda olumsuz etkiler bırakır.
Ebeveynler bazen kendi çocukluğundan bazen de aynen çocuğu gibi büyüyen komşunun çocuğundan yola çıkarak, “Senin farkın nedir, bak Ayşe 90 almış” der. Fakat her çocuk birbirinden farklıdır. Hepsinin kendi yeteneği, huyu, genetik yatkınlığı ve içinde yaşadığı bir ailesi vardır. Bunların hepsi aynı olmadıkça (ki bu mümkün değildir) bir karşılaştırma yapmak imkansızdır.
Karşılaştırılan çocuk ne yaşar?
1) Yetersizlik hisseder. Her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Çabası diğerlerine göre değerlendirilen çocuk hiçbir zaman yeterince iyi olamayacağına inanır.
2) Öfkelenir. Karşılaştırılan çocuğun farklı ihtiyaç ve becerileri görülmemiştir. Bu üzüntü ve öfke yaratır. “Yetersizlik hissi” ise bu öfkeyi güçlendirir.
3) Kıskançlığın temellerini atar. Çocuk kendini başkasının yeteneği üzerinden değerlendirmeye başlar ve diğerlerine duyulan kıskançlık artar.
4) Arkadaş ilişkileri bozulur. Kıskançlığın ileri safhaları nefret ve öfkeye sebep olarak arkadaş ilişkilerini zedeler.
5) Kaygılanır. Bir şeyleri ondan daha iyi yapanları gördüğünde kaygılanır ve bunu yalan söyleyerek ebeveyninden saklamayı dener.
6) Kendinden şüphe eder. Kendi gelişim hızı yerine başkasına odaklanan çocuk becerilerinden şüphe eder.
7) İçine kapanır. Sürekli ondan daha iyiler olacağı kaygısı çocuğu rekabetten kaçmaya ve içine kapanmaya iter.
8) Haksızlığa uğramış hisseder. Uğramıştır da. Beceri ve çabası hiçe sayılır.
9) Ebeveyniyle ilişkisi bozulur. Çocuk ebeveynine hiçbir zaman yetemeyeceğine inanır. Ona kızar ve uzaklaşır.
10) Yeteneklerini keşfedemez. Diğerlerinin yaptıklarını yapmaya odaklanan çocuk esas yeteneklerini keşfetmek için zaman ve motivasyon bulamaz.
Instagram: cocuklar_buyurken