Geçtiğimiz hafta İTÜ’de arıların vızır vızır bal yaptığı kovanların arasındaydım... Arıcıların giydiği koruyucu kostümleri giydim, kovanların kapağını açtım ve yüzlerce arıyla yüz yüze geldim. Derdin neydi derseniz… Şu her derde deva denilen propolis nasıl bir şeydir, detaylı öğrenmek istedim. Pandemi döneminde bağışıklığı artırdığı için özellikle önerilen bilimsel makaleler yayınlanıyor malum. Ben de, bu işin Türkiye’deki mimarı Aslı Elif Tanuğur’dan dinledim her şeyi. Başarılı, ödüllü bir kadın girişimci kendisi. Hikayesi de olağanüstü, tam pazarlık!
★ ★ ★
Aslı Elif Tanuğur, İTÜ mezunu bir gıda mühendisi. Bir bal firmasında Ar-Ge direktörü olarak çalışıyor. Oğlu 11 aylıkken hastalanıyor. Sürekli ateşleniyor, doktorlar ha babam antibiyotik veriyor ama bir türlü teşhis koyamıyor. En son gittikleri doktor, “Arı sütü kullansanıza” diyor. Araştırmaya başlıyor hemen. Soruyor ama üreten kimse yok. Raflarda satılan ürünler ise ithal olduğu için güvenemiyor.
Birkaç arıcıdan rica ediyor, onlar için üretiyorlar. 6 ay sonra mucize oluyor, oğlu düzeliyor. Sonra ‘neden bunu biz üretmiyoruz’ diyor. Çalıştığı şirketi ikna edemiyor ve istifa ediyor. Eşiyle birlikte bu işe giriyorlar. Eşi Taylan Bey ziraat yüksek mühendisi; uzmanlık alanı da arıcılık. Böylece kendileri propolis özütü üretmeye başlıyorlar. Normalde, arıcılar kovanın içindeki propolisleri atıyor.
“Üretin, biz alalım” diyorlar. 10 arıcıyı zar zor ikna ediyorlar. Şu anda ise 4 bin arıcıyla çalışıyor, 450 bin arı kovanından propolis üretiyorlar. Propolisi üretmek de yeterli değil çünkü bu ürün hammadde olarak tüketilemiyor. Laboratuvar kurup propolisi vücudumuzun yararlanacağı hale getiriyorlar.
Sonra damla ve ballı arı sütlü karışımlar halinde üretiyorlar. KOSGEB Ar-Ge projesi desteğini kazanarak, İTÜ Arı Teknokent’ini kuruyorlar. Şu anda Anadolu’da yerli propolisi üretip kendi özütleme tesislerinde özütleyen tek firma. 14 ülkeye ihracat yapıyorlar, 40’a yakın ürün üretiyorlar.
PROPOLİS NEDİR?
Propolis; arıların, bitkilerin yaprak sap ve tomurcuklarından topladığı, reçinemsi maddelerden oluşan bir madde. Çok kuvvetli bir antioksidan. Nar suyundan 80 kat daha fazla antioksidan içeriyor. Arı sütü ise, arıların yavrularını beslemek için salgıladıkları bir çeşit anne sütü. Hayatı boyunca sadece arı sütüyle beslenen ana arı, diğer arılardan 30 kat daha uzun yaşıyor. Propolis, vücutta, sağlıklı ve canlı hücre sayısını artırıyor. Bir nevi vücudu yaşlanmaya karşı koruyor.
EN İYİ 100 ŞEF ARASINDA BİR ‘TÜRK’
Geçtiğimiz yıl İstanbul Bomonti’de ‘Türk’ isimli restoran açan ve büyük ses getiren Fatih Tutak; Uluslararası Gastronomi Topluluğu The Best Chef tarafından belirlenen ‘Dünyanın En İyi 100 Şefi’ arasına girdi. Dünyaca ünlü şeflerin birbirini oylamasıyla her yıl yeniden belirlenen ilk 100’e bu yıl 31 ülkeden 34 yeni şef katıldı; Türkiye’den giren tek şef Fatih Tutak oldu.
Fatih Tutak, 15 yıl yurtdışında çalışıp başarılara imza attıktan sonra geçen yıl Türkiye’ye dönüp, Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı. Türk mutfağının çıtasını yüksetmeye kendini adamış biri. Lokal üreticilerle çalışıyor, geleneksel pişirme tekniklerini araştırıyor ve gerçekten özgün bir kültür yaratıyor. Zaten restoranında bunun izleri net şekilde görülüyor. Kalpten tebrikler...
EVLERE SERVİS İMZA YEMEKLER
Korona salgınından en etkilenen sektör, yeme içme sektörü oldu malum... Bu dönemde eve servis yapan yerler, şanslıydı. Özellikle kebapçılar, pandemi döneminin en çok arananlarıydı, net! Pek çok ünlü restoran da, bu iş modelinde gelecek görüp paket servise başladı. Bebek’in ünlü mekanı Lucca da onlardan. Mekanın sahibi Cem Mirap; L’express by Lucca isimli bir alt marka kurarak; kalabalıklara karışmak istemeyenlere Lucca lezzetlerini servis etmeye başladı.
Mekanın imza yemeklerinin yanısıra özel tatlar da eklendi. Hatta evinde partilemek isteyenlere özel parti yemekleri ve imza kokteyller de sunuyor. Amerika’da geçtiğimiz yıl her dört siparişten birinin internet üzerinden yapıldığı bilgisi var. Belli ki bu süreçte eve servis akımı büyük ivme kazanacak, bu alanda yatırım yapanlar kısa vadede kazançlı çıkacak.
‘GHOST KITCHEN’ DÖNEMİ
Peki ünlü şefler, ünlü restoranlar? Paket servisteki geleceği gören dev markalar da, ‘Ghost Kitchen’ yani hayalet mutfak kavramını geliştirdi... Bu modelde, mutfaklar farklı işletme ve şeflerle paylaşılıyor. Sadece teslimat yapılacak yemeklerin hazırlandığı bu mutfaklarda, ünlü şeflerin imza yemekleri hazırlanıyor.
Turizm sektörünün en büyüklerinden Accor grubu bu iş için milyonlarca dolarlık yatırım yapanlardan. Ekim ayından itibaren Dubai’deki otellerin mutfaklarında, ünlü şeflerin hazırladığı yemekler evlere servis edilecek. Çok yakında Türkiye’deki otelleri de bu hizmete başlayacak.