Şirin SeverGüzellik gerçek kalsın

HABERİ PAYLAŞ

Güzellik gerçek kalsın

Sertab Erener’in yüzüne yaptıkları, malum tartışmayı yine ve yeniden ateşledi: Yüzle bu kadar oynanmalı mı, oynanmamalı mı? İnsanlar değişmekten mutluysa bize ne? Neticede insan 50 yıllık yüzünden sıkılabilir, gayet geçerli bir neden bence. Ama işte, tam da burada önemli bir nokta var tartışılması gereken: Gerçek kalabilmek! Meseleye doğru yerden bakmak için de, sosyal medyada gördüğüm iki ayrı paylaşımdan bahsedeyim istedim… Bir sosyal medya hesabı, Yeşilçam’ın ünlü kadınlarını yapay zekayla gençleştirmiş. Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik gibi sinemanın en güzel kadınları…

Haberin Devamı

Güzellik gerçek kalsın

Güzellikleriyle hafızalarda öyle sağlam yer etmiş ki hepsi de, yapay zeka falan işlemez onlara bence. Zaten Türkan Şoray; gerçek gençlik fotoğrafı ile yapay zekanın yaptığı fotoğrafı yan yana koymuş ve cevabını vermiş. Allah aşkına bakın siz de; gerçek hali o kadar güzel, o kadar doğal, o kadar başka ki, yapay zeka yanına bile yaklaşamamış. G G G Benzer bir hikaye de Birce Akalay’dan geldi geçenlerde… 2024 yılında gerçek güzelliğin 20’nci yılını kutlayan Dove markası, yapay zekadan yeni bir Birce yaratmasını istemiş. Devamını Akalay kendi hesabında anlatıyor: “Dove, benim bu sağda gördüğünüz fotoğrafımdan yola çıkarak, yapay zekadan benim yaşımda, benim mesleğimde, benim yaşadığım ülkede, benim gibi bir kadın hayal etmesini istedi. Daha doğrusu yapay zekaya dedi ki, ‘Birce Akalay’ı hayal et’. Yapay zeka beni hayal etmiş ama bu ben değilim! Ve asıl önemlisi benim yüzümdeki hiçbir yaşanmışlık yapay zekadaki Birce Akalay’da yok. Uzmanlar, 2025 yılında online içeriklerin yüzde 90’ının yapay zeka tarafından üretileceğini söylüyor. O zaman gelecek; gerçek olmayan, yaşanmışlığı olmayan kadın görselleri ile dolacak. İşte bu yüzden Dove yapay zekaya dikkat çekiyor ve hepimizi #GüzellikGerçekKalsın demeye davet ediyor.” Şahane bir reklam ve şahane bir duruş bence. Dahası da var; marka diyor ki, ‘Ben Dove olarak reklamlarımda asla yapay zeka kullanmayacağım.” İşte budur, tebrik ediyorum kendilerini. Güzel kadın algısının her geçen gün sanallaştığı, gerçeklikten uzak yüzlerin ortalığı sardığı, herkesin birbirine benzediği şu günlerde çok önemli bir paylaşım. Birce Akalay’ın gerçek güzelliği, yapay Birce’ye bin basmıyor mu sizce de? O yüzden işte Sertab Erener’e bu kadar tepki gösteriliyor belki de… Kendisi olsun, Sertab gibi kalsın diye.

Haberin Devamı

Güzellik gerçek kalsın

Hıdırellez temsilcisi Suzan

Bugün Hıdırellez... Baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü. Herkesin kutlama ritüelleri değişmekle birlikte genelde ateşler yakılır, ateşin etrafında toplanıp şarkılar söylenir, dans edilir, dilekler tutulur, ateşin üzerinden atlanır, dilekler de gül ağacına asılır. Türkiye’de Hıdırellez geleneğinin kültür elçiliğini yapan isim de, yıllardır sanatçı Suzan Kardeş olmuştur. Meğer 2019’dan bu yana her yıl UNESCO’dan teşekkür mektubu alıyormuş bu geleneği yaşattığı için. ‘Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ listesine alınmış; ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ belgesi verilecekmiş kendisine. Oh, ne güzel olmuş. İnsanlara iyi gelen, eğlenmeyi/kutlamayı hatırlatan böyle bir geleneği bizlere her yıl yaşattığı için tebrik ediyorum kendisini. Bugün de Maximum Uniq Açıkhava’da ‘Suzan Kardeş’in Hıdırellez Festivali’ başlıklı bir konser verecek. Suzan’ın Hıdırellez şenlikleri toplu ayin gibi olur, herkes mest olur, çok eğlenilir. Kaçırmayın derim.

Haberin Devamı

Güzellik gerçek kalsın

Böyle modaya tükürülür ancak!

Moda, insanın kendine yakışanı giymesidir. Yani moda tanımı genellikle böyle yapılıyor ya… Sormak isterim size: Şu idrar lekesi efektli pantolon, insan olana yakışıyor mu? Üstelik 608 dolardan satılıyormuş Jordanluca marka bu saçma pantolon ve haberlere bakılırsa yok satıyormuş. Herkesin giydiğine kimse karışamaz tamam ama moda bu mudur yahu? Kirli görüntülü, yırtık pırtık jean’ler giydik, leş görüntülü ayakkabılara meyillendik; hatta ünlü markaların pazar poşeti gibi çantalarına, koli bandı şeklindeki bileziklerine ‘bunlara para veren kerizdir’ gözüyle baktık, güldük geçtik ama bu ne ya artık? Moda dünyası ne yapacağını şaşırdı bence. Çünkü insanlar şaşırdı! Tatmin sorunu yaşayan, kendini ifade edemeyen, kendinden bahsettirmek için elinden gelenin en absürdünü yapmaktan çekinmeyen insanlar için yapılıyor bunlar. Giyen kişinin etrafta ‘aa altına yapmış’ algısı yaratacağı kesinken, bir insan neden bunu tercih eder peki? Dikkat çekmek için elbette! Psikologlar görev başına!

Bi’ bitmedi gitti şu işler...

* Normal hayatları ya da üretimleriyle gündem olamayan insanların başkalarına b.k atması modası çok sıkmadı mı artık? Mustafa Keser çıktı “Müslüm Gürses kötü okuyor, Orhan Gencebay iyi sanatçı değil” dedi. Bakın haber oldu yine! Bravo ama biz artık çok sıkıldık.

* Kadın sanatçıların birbirlerinin kıyafetlerine b.k atması ve bu şekilde haber olması sıkmadı mı artık? Zara demiş ya geçenlerde “Mayoyla sahneye çıkmam ben.” E tamam çıkma! Yani bu ‘kim daha açık giydi?’, kim onlara ‘edep yahu!’ dedi falan ben kendi adıma çok sıkıldım bunlardan.

* Serdar Ortaç’ın sosyal medyaya yansıyan sarhoş görüntüleri çok sıkmadı mı? Evet üzücü ama hiç mi yakını, dostu, arkadaşı yok bu adamın, bu şekilde sosyal medyaya ya da sahnelere çıkmasına engel olsun, yazık yahu!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder