Şirin SeverMavi Balina'yı hiç gördünüz mü?

HABERİ PAYLAŞ

Mavi Balina'yı hiç gördünüz mü?

Evet soruyorum... ‘Mavi Balina’yı kimler duydu? Herkes duymuştur mutlaka. Peki kimler gördü bu oyunu? Hiç kimse! Çünkü Mavi Balina bir oyun değil, bir virüs. Adana’da, 13 yaşındaki Emine’nin Mavi Balina’ya özgü talimatlarla intihar etmesi sonrası bu mesele yeniden gündemde.

Ebeveynler endişeli, hatta çocuklarının telefonlarını karıştırıp hangi oyunları indirdiğini incelemekle meşguller muhtemelen. Ama yanlış alarm! Bu bir oyun da, aplikasyon da değil. Mavi Balina konusunu araştıran, bu konuda Emniyet’le çalışan Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu söylüyor bunları. Bu üzücü olayın ardından konuştuğumuzda, herkesin hikayeyi yanlış bildiğinden söz etti ve tane tane anlattı:

Haberin Devamı

Diyelim ki çocuk bilgisayarda dizi izlemek ya da oyun oynamak için bir siteye giriyor. Siteden çıktığında, mavi bir ekran görüyor bilgisayarında...

‘Eyvah’ diyor ve panik oluyor; ‘gitti milyarlık bilgisayar!’ Şu unutulmasın ki, stresini arttırdığınız bir çocuğa her şeyi yaptırabilirsiniz! Çocuk panikteyken, bir dosya geliyor önüne. Bir antivirüs programı. Seviniyor, tıklıyor. Ekran geri gelince de virüs temizlendi sanıyor.

Aslında bilgisayara bir bilgi paylaşım programı yükleniyor. Yani çocuğun kamerası kullanılıyor, odası izleniyor. Bir ergenin utanacağı şeyler çıkmaz mı o odadan peki? Çıkabilir; kıyafet değiştirmek de, ayıp bir telefon konuşması da buna dahil olabilir.

Çocuk bu görüntülerle tehdit ediliyor, telefon numarası isteniyor. O telefon verilince de mesajla sürekli talimat alıyor. Yani sistem çocuğun utancını ve stresini sürekli aktif tutuyor. Bu bir manipülasyon sistemi ve çocuğa istediği her şeyi bu yolla yaptırabiliyorlar.

Anne baba, çocuğuyla anlaşma yapsın!

Mavi Balina ya da benzeri tehlikelere karşı anne ve babaların yapması gereken tek şey var: Çocuklarıyla en baştan bir anlaşma yapmak. “Birisi senden telefonunu, adresini isterse asla verme!” Anlaşma bu. Dr. Mehmet Şakiroğlu şu öğüdü veriyor: Çocuklarınız şunu önceden bilmeli...

“Ben seni yaşadığın şey yüzünden asla eleştirmeyeceğim ve yargılamayacağım. Sadece senden böyle bir şey istenirse bana söyle.” Çocuklar başlarına benzer şeyler gelmeden önce bu güvene sahip olmalı. Bu nokta çok önemli çünkü bu sistemde çocukların utanç duygusu kullanılıyor.

Haberin Devamı

Dr. Şakiroğlu’nun söylediği önemli bir detay daha var… Türkiye’de Mavi Balina olayı yok! Emine’nin hikayesi ve odasında bulunan talimatlar Mavi Balina’ya işaret ediyor ancak altından bambaşka şeyler de çıkabilir.

Zira Emniyet’teki soruşturmalar sonrası olan şey bu. Tabii suçu oyun diye tanımlanan bir şeye atmak en kolayı, bu toplumu rahatlatıyor. Bu açıklamalar önemli ve anne babaların kulağına küpe olmalı.

Kıymeti bilinmeyen bazı filmler

Green Book…

Tam da şu günlerde izlenmesi gereken bir film. Önyargılarımız, ezberlerimiz üzerine müthiş bir hikaye. Amerika’nın siyahlara ikinci sınıf muamelesi yaptığı 60’larda; doktor titri olan siyahi piyano virtüözüne şoförlük yapan bir beyazın değişimi anlatılıyor.

Evine gelen iki siyah tamircinin su içtiği bardakları çöpe atacak kadar ırkçı bir beyazın, uzun turne yolculuğu boyunca ezberlerinin bozulmasına şahitlik ediyoruz.

Haberin Devamı

En güzeli de bu değişimin kavgasız, dövüşsüz, isyansız olması. “Bir kalbi kazanmak için cesaret gerekir” diyen bu gerçek hikayeyi izleyin. Oscar’da ‘En İyi Film’ dalında aday ama sinemeda kıymeti bilenmeyenlerden.

Çiçero…

‘Ayla’ ve ‘Müslüm’ filminin yapımcısından şahane bir dönem filmi... İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren bir casusun hikayesi, Erdal Beşikçioğlu ve Burcu Biricik’in oyunculukları da şahane.

En önemlisi de bir dönem filmi olarak dekorlar, kostümler çok çok iyi. Bence Türk sinemasının en azından görsel olarak geldiği yeri anlamak adına önemli. Ama izlenme rakamı 443 binde kaldı ne yazık ki...

Hadi çocuklara dokunun

Türkiye’nin ilk ‘Çocuk Sanat Festivali’ bugün başlıyor... 3 Şubat’a kadar Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek festivalde; 3-15 yaş arası çocuklar resimden müziğe, danstan karikatüre, senaryo yazarlığından fotoğrafa kadar çok sayıda atölyeye katılma fırsatı bulacak.

Tiyatro oyunları, konser ve söyleşiler de cabası. Üstelik Doğu’dan gelen 200 çocuk da festivalde misafir edilecek. Ki bence festivalin en güzel kısmı da bu. Hadi yarı yıl tatili bitmeden, çocukların algılarını açın, onlara dokunun, vakit geçirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder