Şirin SeverŞahika Ercümen’den ‘Suya Saygı’ dalışı

HABERİ PAYLAŞ

Şahika Ercümen’den ‘Suya Saygı’ dalışı

Tam deniz salyası denizlerimizi dört bir yandan sarmışken, çok anlamlı bir etkinliğe katıldım hafta başında… Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in ‘Suya Saygı’ dalışına tanıklık ettim. Göcek koylarında yaptığı bu dalış, suyun gezegenimiz için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek; aynı zamanda kendi adını verdiği ‘suya saygılı’ bir koleksiyonun tanıtımı içindi. Bu koleksiyonun da, dalışın da mimarı ‘yaşama saygı’lı üretimler yapan Koton markasıydı. ‘Şahika Ercümen Suya Saygı’ koleksiyonu, tam zamanında geldi bence. Koleksiyonun doğaya ve suya ne kadar saygı duyarak üretildiğini dinlemek, suya adanmış bir ömrün bu işe adını neden verdiğini bilmek insana iyi geliyor.

Haberin Devamı

“Birileri elini taşın altına sokuyor, farkındalık yaratıyor” diyerek, siz de o işin bir parçası olmak istiyorsunuz. Bu yazı da bunun için zaten. Bu anlamlı koleksiyonu, anlamlı bir dalışla tanıtmak, hele 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’ne denk getirmek müthiş fikirdi. Markanın 33. yılına özel olarak Şahika Ercümen 33 metreye daldı. Daldığı yerden ‘Suya Saygı’ afişini aldı, mayosundaki ‘Respect’ (Saygı) yazısını göstererek yüzeye çıktı. Bir teknenin içinde, canlı yayınla su altındaki bu dalışı izlemek paha biçilmezdi.

Moda sektörünün dönüşümü şart!

Sadece Şahika Ercümen’in dalışını izlemedik elbette… Gülden Yılmaz’ın Koton markası olarak doğaya/suya saygı adına vizyonunu ve hayata geçirdiklerini dinleyince; moda sektörünün yapması gerekenler de ortaya çıktı. Çünkü tekstil, dünyaya en çok iz bırakan sektörlerden biri. Karbon emisyonunun yüzde 10’u hazır giyim sektöründen geliyor. Tartışmanın odağında neler var derseniz; hammadde, üretim süreçleri, su tüketiminin azaltılması, kimyasal madde değişimi, verimli pamuk ve elyaf üretimi, atık yönetimi…

Bu alanlarda yatırımların ve iş yapış şekillerinin dönüştürülmesi konusu artık bir tercih değil, zorunluluk! Diğer tarafta tüketicinin isteği ve beklentisi de var... Ürününü satın aldığı markaya, ‘dünyanın kaynaklarına saygılı ol’ diyor... ‘Bu kaynakları korumayı amaçlayan iş modelleri geliştir’ diyor... Koton markası da yılda 80 milyon adet üretim yapan bir marka olarak; ‘Yaşama Saygı’yı, sürdürülebilir üretimi merkeze koyuyor ve bunun altını ısrarla çiziyor.

Haberin Devamı

Marka, strateji ve hedeflerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlandırıyor öncelikle. Bu süreçte en önemli atılımları Better Cotton Initiative (BCI) platformunda Türkiye’nin ilk markası olmak! BCI, dünyada milyonlarca çiftçinin daha sağlıklı koşullarda pamuk üretmesini sağlamak için oluşturulmuş bir inisiyatif.

“Dahası, az suya ihtiyaç duyan teknolojiler kullanarak bir koleksiyon yaratabileceğimizi önce kendimize, sonra sektörümüze göstermek istedik” diyor Gülden Yılmaz. Devamı da aşağıda...

Çevreye saygılı çok özel bir koleksiyon

“82 parçalık tamamen sürdürülebilir ürünlerden oluşan Suya Saygı koleksiyonunu yaratırken; deniz altı yaşamından ve doğadan ilham aldık. En büyük şansımız ise Şahika Ercümen’di. Genç, sportif ve aktivist bir kadın olan Şahika’nın UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Su Savunucusu rolü koleksiyonumuza nefes verdi. Koleksiyonda organik pamuklu, BCI pamuklu ve geri dönüştürülmüş kumaşlar kullandık.

Haberin Devamı

Su tasarruf sertifikalı kumaş kullanarak yüzde 50 daha az su tükettik. Ürünlerin dikiş ipliklerini ve aksesuarları doğa dostu ürünlerden seçtik. Geri dönüştürülmüş elyaf ve pet şişelerden dönüştürülen polyester iplikleri kullandık. Jean şortların yıkamasında kullanılan suyun yüzde 90'ını geri dönüştürdük...” Özetle, mağazaya gidip bu koleksiyona baktığınızda; o emeğin ve özeni fark edin. Farkındalık önemlidir.

Şahika Ercümen’den ‘Suya Saygı’ dalışı

‘Şahika Ercümen Suya Saygı’ koleksiyonunda kullanılan malzeme ve üretim teknikleriyle;

  • 28 milyon litre su tasarrufu sağlandı
  • 400 kg pestisit tasarruf edildi
  • 45 ton daha az karbon salınımı gerçekleştirildi
  • 90 bin adet pet şişe dönüştürüldü, iplik ve kumaş üretiminde kullanıldı.

Bir albüm, bir film, bir kadın

  • Emir Ersoy ‘1977’ isimli bir albüm çıkarmak üzere. Bu albümde kadın oyuncular ‘Sezen’li Şarkılar’ söylüyor. Gülse Birsel, ‘Olmaz Olsun’ şarkısını seslendirmiş mesela; kısacık bir teaser’ı sosyal medya hesabından yayınladı. Çok eğlenceli görünüyor, merakla bekliyoruz.
  • Başrollerini Mert Fırat ve Ece Çeşmioğlu’nun paylaştığı ‘Bembeyaz’ filmi dünya prömiyerini dünyanın en prestijli festivallerinden biri olan 24. Uluslararası Şanghay Film Festivali’nde yapacak. Necip Çağhan Özdemir’in yazıp yönettiği film, 11-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana yarışma bölümünde büyük ödül ‘Altın Kadeh’ için yarışacak. Bol şans.
  • Aslı Enver, saçlarındaki beyazlarla mutlu olduğunu söylemiş ve “Boyatmayı düşünmüyorum” demiş ya... Oyuncu olmasına rağmen boyayı reddeden bir kadın şahane değil de nedir söyler misiniz lütfen?
Sıradaki haber yükleniyor...
holder