Tamer HeperArsa tapulu mu?

HABERİ PAYLAŞ

Arsa tapulu mu?

Haberin Devamı

20 sene önce satın aldığım arsamı satmak istediğimde baktım ki biri benim arsama ev yapmış. Kendisiyle konuştum, benden iki ay süre istedi, çıkarım dedi, çıkmadı. Çıkmazsa ne yapabilirim? R.D.

Arsa sizin, biri gelmiş sizin arsaya bina yapmış, bu halde ya sizin verdiğiniz süre içinde çıkacak veya siz dava açıp müdahalenin menini talep edeceksiniz. Bu halde de elbette bir dava süreci işleyecek, yani bir miktar zaman kaybı olacak. Ancak mektubunuzda arsa aldığınızdan söz ederken bir cümlede muhtarın ve azaların damgasının olduğundan söz etmişsiniz.

[[HAFTAYA]]

Bu halde iş tamamen yukarıda anlattığım şekilde gelişmeyebilir. Zira bu cümleden anlaşılan sanki arsa tapulu değil de muhtar senedi ile alınmış. Bu halde bu yerin kadastrosunun olmadığı anlamı çıkabilir. İkinci bir ihtimal kadastrosu vardır, tapuludur ancak siz tapudan devir sureti ile değil teslim sureti ile almışsınızdır. Bu halde sizin satın alışınızda hukuki noksanlık vardır. Dolayısı ile karşınıza bir mülkiyet ihtilafı çıkabilir. Bu ihtimalleri değerlendirme için isterseniz bir meslektaşımın yardımını alın. Şayet yer size tapulu olarak devredilmedi ise hukuki ihtilafla karşı karşıya kalabilirsiniz. Tapulu gayrimenkullerde muhtarlık satışı geçersizdir.

Temyizi mümkün

Mahkemede mal paylaşımı neticesinde evimin tapusunu eşime verdim. Mahkeme kararında eşimin avukatına 8100 TL avukatlık ücreti tayin etti. Avukat şimdi bunu benden istiyor. İtirazı mümkün mü? Nasıl itiraz ederim? İ.I.

Biliyorsunuz bir davada bir avukat görev aldığında müvekkili ile anlaştığı ücretin dışında bir de mahkemenin tayin ettiği ücreti hakeder. Ancak bu ücret keyfi verilmez. Avukatlık asgari ücret tarifesi dediğimiz bir tarife vardır, ücret bu tarifeye göre belirlenir. Dolayısı ile mahkeme bu tarifeye göre ücreti belirler, ilama geçirir ve artık bu ilamın bir parçasıdır. Dolayısı ile olsa olsa itiraz, kararı temyiz sureti ile olur. Bunun dışında bir itiraz yolu yoktur. Ama size bir şey söyleyeyim, herkesin gözü bu ücrettedir. İlgili olsun olmasın bu ücretler avukata çok görülür. Bunu kanun bir hak olarak vermiştir. Avukatlık Kanunu bu ücreti şöyle tarif etmiştir: “Dava sonunda, kararla, tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir.” Bu kanun hükmüdür, ifade açıktır. Ancak bu ücretin avukatlık ücreti olarak müvekkile hitaben verildiği, bunun müvekkil tarafından tahsil olunacağı iddiaları mevcuttur yani avukatın mesaisi küçümsenmektedir. Dolayısı ile yukarıdaki alınganlığımı bu meslek erbabı olarak hoş görün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder