2015 yılında bir alacak yerine aldığımız dairelerin sahibi olduğu şirket bankalardan kredi çekip ödemediği için varlık yönetimi tarafından bu sene icra konuldu. Bizim aldığımız dönemde değerleri 100 bin lira civarındayken aradan 7 sene geçmesine nazaran varlık yönetimi bilirkişi göndererek değerleri artmış durumdayken bunlara icra getirmiştir. Daireleri aldığımız şirketin 1 milyona yakın karşılıksız çeki bizde bulunmaktadır. Varlık fonu şu anda bizden 1.200.000 TL istemektedir. Ne yapacağımızı şaşardık? Durumumuz nedir? K.S.
*****
Okuyucumun bu anlatımı bana çok açık bilgi vermiyor, çok kısıtlı olarak anladığım şu mu acaba? Bir müteahhitten alacakları vardı. Buna karşılık daire aldılar. Bakiye alacak için de çek aldılar. Şimdi müteahhit aleyhine icra takibi başlandı. Ellerindeki çekler için kendilerine bir bildirim geliyor ama bu bildirim nedir işte mesele bu. Cümleler bu olmakla birlikte, anlam bakımından çıkan şu olabilir: Alacaklarına karşılık müteahhitten daire aldılar ama tapuda üzerlerine geçirmediler. Yani müteahhit adına tescilli kaldı. Şimdi müteahhidin bankadan kullandığı kredi borcu varlık yönetimi şirketine geçti. Varlık yönetimi şirketi 1.200.000 TL için daireye haciz tatbik etti??? Bu mu? Yani asıl borçlu müteahhit mi? Benim soru içinden çıkardığım sonuç bu ve doğru ise:
*****
Doğrusu daire halen müteahhit adına tescilli ise ve müteahhidin borcu nedeni ile kesinleşmiş icra takipleri var ise malik dışındaki kimselerin müdahale hakkı yok. Çekler konusunda ise diyecek bir şeyim yok. 2015 tarihinden bu yana tahsil olunmayan çek de ayrı bir soru konusu. Varlık yönetimi şirketleri bankalardan alacakları için bu alacağı temlik alır, halk dili ile söylersem satın alır. Düşük bedelle satın alır? Asıl alacağı faizi ile tahsil eder ve kara geçer. Okuyucumun dairesi üzerinde haciz tatbik eden bu varlık yönetimi şirketi olabildiğine ve ortada 1.200.000 TL gibi bir ihtilaf olduğuna göre olaya bir meslektaşımın dahil olması şart gibi geliyor.