Evimi eşime veya çocuğuma bağışlamak istiyorum. Bunun mali yönü ne olur? F.E.
Gayrimenkullerin satışının yapılması kadar bağış şeklinde devrinin yapılması da mümkündür. Bağış demek bilindiği gibi bir bedel alınmadan mülkiyetin devri demektir. Yakın akrabalar arasında yapıldığı yaygındır. Böyle bir işlem yapılırken iki mali cephesi vardır. Birincisi tapuda işlem yapılırken ödenen tapu harcı, diğeri ise bağış nedeni ile intikal vergisi. Tapuda işlem yapılırken emlak beyan bedelinin altında kalmamak şartıyla bağış kapsamında beyan edilen bedel üzerinden yüzde 6.8 oranında harç, bağışı kabul eden kimseden alınır. Bir de bağış nedeni ile bağışı kabul eden kişinin vermesi gereken intikal beyannamesi vardır ve bu da intikal vergisini gerektirir. İntikal vergisi kademelidir ve şöyledir:
Aşağıdaki cetvelde görülen yüzde 1’le başlayan sütundaki oranlar ölüm nedeni ile ödenecek vergi, yüzde 10 ile başlayan sütundakiler de bağış nedeni ile ödenecek vergi dilimlerini göstermektedir.
İlk 1.7 milyon TL için yüzde 1 yüzde 10
Sonra gelen 4 milyon TL için yüzde 3 yüzde 15
Sonra gelen 8.7 milyon TL için yüzde 5 yüzde 20
Sonra gelen 17 milyon TL için yüzde 7 yüzde 25
Matrahın 31.4 milyon TL’yi aşan bölümü için yüzde 10 yüzde 30
Ancak bu oranlar yıllar itibarıyla değişiklik gösterir, dolayısıyla bu oranlar her yıl için kalıcı değildir. Böyle bir işlem yapılacağı zaman bir mali müşavire danışarak son durumu öğrendikten sonra işlem yapılması tavsiye olunur.