Tamer HeperÇatı ortak alandır
HABERİ PAYLAŞ

Çatı ortak alandır

Bir ev satın aldık. Ancak ev harabe durumda. Tavan akmış, tüm duvarlar küflenmiş, boyalar kabarmış… Bunu yönetimle konuştum. Çatı onarımı gerektiğini, masrafına kimsenin katılmadığını, bu nedenle tadilatın yapılmadığını söyledi. Bu hasarı nasıl gideririz? P.Y.

* * * * *

Doğrusu bir binada onarım gerekiyor ise yönetici, kat malikleri para vermek istemiyor diye onarımı yapmaktan kaçınamaz. Ortak alanların onarımı mutlaka yapılır ve para vermek istemeyenler hakkında yönetici icra takibi başlatır ve ödemeyenlerin mallarına haciz koyar, parayı tahsil eder. Hatta Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir hüküm var ki, bu gibi ortak giderlerden kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması halinde o kimsenin dairesi rayici ödenerek kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Yani borç ödememeyi bir nevi itiyat haline getiren kimsenin evi elden gider. Dolayısıyla yöneticinin bu yola başvurması mümkün. Ancak bu yolun işlemesi için bazı yasal işlemlerin tamamlanması gerekir.

Haberin Devamı

* * * * *

Bunun dışında okuyucum bir dilekçe ile sulh hukuk mahkemesine başvurup, hasarın nereden kaynaklandığının ve ortak mahallerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının ve hasarın giderilmesi için gereken masrafın ne olacağının tespitini isteyebilir. Bu tespit sonucu, hasarın nedeninin ortak mahal olan çatıdan kaynaklandığı tespit olunur ise ve onarım yönetim tarafından yapılmaz ise bu onarımı kendisi yaparak, parasını kat maliklerinden tahsil edebilir. Hatta bu tahsilat, uğradığı zararın karşılanması şeklinde de genişletilebilir. Zira ortak mahallerdeki hasarın giderilmesi şarttır, bunun başka yolu yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder