Tamer HeperDörtte bire maliksiniz

HABERİ PAYLAŞ

Dörtte bire maliksiniz

Annem ve üç kardeş olarak ortak olduğumuz bina kentsel dönüşüm nedeniyle yenilendi. Bu durumda ben kendi hissemi diğer hissedarlara veya dışarıdan birine satabilir miyim? Satmadığım takdirde eve girip oturabilir miyim? Diğer ortakların izni gerekir mi? T.İ.

Bina yenilenmiş bir bina ve dört ortaklı. Ortaklar da yabancı değil, anne ve üç kardeş. Böyle bir ortaklık ne güzel, aralarında yabancı yok, her birinin birbiri ile anlaşmaması için bir neden yok. Böyle görünüyorsa da yine de olması istenmeyen bir anlaşmazlık var gibi değil mi? Okuyucum hissesini satabilir mi? Kurulan ortaklığın paylı mülkiyet olduğu doğrultusunda, okuyucum kendi hissesini satabilir. Şayet aile fertlerinden biri talep ederse ona satabilir. Yok dışarıdan biri ile anlaşırsa ona da satabilir. Yalnız dışarıdan birine satış yaptığı takdirde hissedar aile fertleri, bu satışın iptali ile hissenin kendi adlarına tescilini talep edebilirler. Yani öncelikle alım hakkını kullanabilirler. Hissedarlar arasında satış yapılırsa böyle bir risk yoktur. Peki kendi oturabilir mi? Tabii ki buna net yanıt verebilmem için yeni binanın durumunu bilmem gerekir. Şayet kat mülkiyeti tesisi ile birden fazla bağımsız bölümü var ise zaten o bağımsız bölümlerden biri büyük ihtimallere kendi adına, diğer bağımsız bölümler de anne ve kardeşler adına tescil edilecektir ki, kendine düşen dairede oturmak en tabii hakkı olacaktır.

Haberin Devamı

Şayet bina tek mesken olarak inşa edildi ise yine kendisi malik sıfatı ile oturabilir. Anne ve kardeşler kira bedeline eşdeğer bir tazminat talep ederler. Bunu örnek olsun diye anlattım. Binanın tek hacimden olma ihtimalini pek mümkün görmüyorum. Ancak malikin her durumda oturma hakkı vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder