Kredi borcumdan dolayı maaş kesintim vardı. İşten ayrılınca kesinti durduruldu ve başka bir banka da sırada bekliyor. EYT’den dolayı emekli olduğumda izlemem gereken yol nedir? Maaş haczim devam edecek mi? A.A.
***
Okuyucuma iki ayrı kanundan iki örnek verip sonucu toparlayayım. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, MADDE 93- Gelir, aylık ve ödenekler; 88’inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. (Ek cümle: 18/2/2009-5838/32 md.) Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.
***
İcra İflas Kanunu MADDE 83/a (Yargıtay Genel Kurul kararına göre) İİK’nın 83/a maddesi gereğince haczedilemezlikten önceden feragat geçersiz olup henüz hakkında herhangi bir icra takibi başlatılıp maaşından haciz suretiyle borcun ödenmesine izin verildiği yönünde davacının iradesinin açıkça ortaya konulduğundan da bahsedilemeyeceğinden kredinin alınması sırasında takas ve mahsup yönünde verilen muvafakat da geçerli sayılmaz.
Görüldüğü gibi emekli maaşının haczi, sınırlı hallerde mümkün, vergi borçları, nafaka borçları dışında haczedilemez. Bunlar dışında haczinin kabil olması için, borçlunun buna izin vermesi gerekir. Ancak iznin de haciz talebinden önce verilmesi halinde geçersizdir. Dolayısıyla okuyucum emekli maaşına hak kazandığı zaman emekli maaşına heciz tatbik edilemeyecek.
Ancak bazı bankalar, bu vatandaşa bir mevduat hesabı açıyor, emekli maaşını mevduat hesabına aktarıyor ve buna haciz tatbik ederek maaşına el koyuyor. Ancak bu geçerli bir yol olmayıp dava açma halinde iadesi gerekiyor. Okuyucumun ve okuyucum durumunda olanların hakları bunlar.