Halen 2021 yılında kiraladığım evde oturuyorum. 2023 yılında bana bir ihtarname geldi. Ev sahibi özetle, kendisinin de kirada oturduğunu, ancak artık bu eve ihtiyacı olduğunu, dolayısıyla çıkmam gerektiğini bildiriyordu. Sonra emlakçılar aracılığı ile evi satışa çıkardığını, satış ilanı için evin resminin çekilmesini istedi. Kabul ettim, gelip evin içini çektiler. Sonra gelenlere evi göstermemi istediler. Üç ayda bir kişi geldi ona da evi gösterdim. Şimdi de fahiş kira zammı talep ediyor. Bu durumda ne yapmalıyım? R.D.
Okuyucum bu yeri 2021 yılında kiralamış. Bu sene daha üçüncü kira yılında. Dolayısıyla 10 yıllık uzama süresi ile ilgili bir tahliye söz konusu değil. Ancak ev sahibi kendisinin kirada oturduğunu bu nedenle kendi ihtiyacı olduğunu ileri sürerek tahliyeyi istemiş. Bu hususta açılmış bir dava yok. Şayet kiraya veren yani ev sahibi kirada oturuyor ise genel anlamda bu yere ihtiyacı bulunduğu hususu kabul görür. Ancak yine de dava konusu yapılacak ve mahkemece durumu incelenecektir. İhtiyacının gerçek olduğu kanaatine varılırsa tahliye kararı verilecektir. Bu nedenle bir ihtarname ile tahliye sağlanmaz, mahkemeden karar alınması gerekir.
Peki tahliye davası açıldığında durum ne olabilir? Doğrusu satışa çıkarılmış olması ihtiyacın bulunmadığı şeklinde kabul edilebilir. Zira bu yerde oturma ihtiyacı olan biri bu yeri satmaz, kendi kullanımı için elinde tutar. Satış durumu söz konusu ise mahkeme bu hususu göz önüne alır ve ihtiyacın bulunmadığına karar verebilir. Dikkat edilirse ev sahibi gönderdiği ihtara rağmen dava açmamış, muhtemelen bu hususu bildiğinden dava yoluna gitmemiş, kiraları arttırma yolunu tercih etmiş. Yani netice olarak şunu okuyucuma söyleyebilirim, kendisinin bugün için yapabileceği bir girişim yok. 2 Temmuz 2024 tarihine kadar kirasına yüzde 25 oranında zam yapacak ve evde oturmaya devam edecek. Bir gün dava açılırsa bir meslektaşımın yardımını isteyecek.