Sekiz yıldır süren davamızı kazandık, tahsilat da yaptık ama elimize para geçmedi. Bunu avukatımız ücret olarak aldı. Avukatlık ücreti neye göre belirlenir? Bunun yasal bir ölçüsü yok mu? T.G.
Avukatlar bir davaya bakacağı zaman, davanın sahibi ile ücreti görüşür ve ücret karşılıklı mutabakat ile belirlenir. Ancak bu mutabakatın yazılı hale getirilmesi lazımdır. Yazılı hale getirilen ücret, avukatın o davada alacağı ücrettir. Ancak yazılı bir ücret sözleşmesi yapılmadı ise bu halde avukata, her yıl Resmi Gazete’de ilan edilen ‘avukatlık asgari ücret tarifesi’ne göre ücret ödenir.
[[HAFTAYA]]
Bu tarifedeki ücret de kademelidir. Yüzde 12 oranı ile başlar, ihtilaf konusu rakam büyüdükçe bu oran yüzde 10’a, sonra yüzde 8’e vs. iner ve yazılı sözleşme olmayan hallerde ücret bu tarifeye göre belirlenir. Ayrıca avukat, kaybeden taraftan da yine bu tarifeye uygun bir ücret hakeder. Bunun rakamını hakim, kararında belirtir. Dolayısı ile siz de bu çerçeve içinde olayınıza bakacaksınız. Doğrusu tahsil olunan paradan elinize hiçbir şey geçmemesi pek kabul gören bir husus değildir. Meslektaşımla bu durumu karşılıklı konuşmanızı ve elde tuttuğu parayı neye göre hesapladığını size anlatmasını isteyin. Bu arada bir hususu daha hatırlatayım. Şayet borçludan halen alınacak para varsa, avukat ücretini ilk tahsil olunan paradan alabilir. Yani tahsilat tamamlanmadı ise avukatınızın elinde tuttuğu rakam, kendi ücreti sınırları içinde olabilir, bu yasaldır. Ancak yukarıda dediğim gibi bu ancak karşılıklı konuşma ile aydınlanır.
*
Maaşı etkilemez
Eşimin ani ölümünden sonra borçlarının olduğunu öğrendim. Şimdi mirası reddetmek istiyorum, bu ret, eşimin emekli maaşını almamı da engeller mi? M.Y.
Mirasın reddi, ölenin malvarlığı içindeki miras payına sahip olmayı engeller ve borçlarından sorumluluğu bertaraf eder. Ancak bunlar ölenin malvarlığı için sonuç doğurur, emekli maaşı, dul maaşı yetim maaşını etkilemez. Reddi miras durumunda hakedilen maaş ödenmeye devam eder.
18 Ocak 2014, Cumartesi 04:00
Haberin Devamı