Oturduğum binada bazı katlarda değişik değişik tipler görüyorum. Bir gördüğümü bir daha görmediğim için de huzursuz oluyorum. Bana öyle geliyor ki bazı daireler otel gibi günübirlik kiraya veriliyor. Bunun yasak olduğunu duymuştum. Bu kiralama gerçek ise ne yapılabilir? P.L.
Okuyucum endişe duymakta haklı. Giren çıkanın belli olmadığı bir evde kişi huzurlu olamaz. Yakın zamana kadar dairelerin kısa süreli, hatta otel odası gibi günübirlik kiraya verildiğine rastlanıyordu, ancak bu yılın başından itibaren bu husus yeni esaslara bağlandı. Bu esaslar o kadar sıkı ki adeta imkansızlaştı ve yüksek miktarda para cezasına bağlandı. ŞÖYLE: 7464 Sayılı Yasaya göre: Konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması, turizm amaçlı kiralama olarak kabul ediliyor ve konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu oluyor. İzin belgesi vermeye Bakanlık yetkili. Bakanlık bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilir. İzin belgesi başvurularında, turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oybirliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur.
İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaktır. İzin belgesi sahibi ile kullanıcı arasında yapılan sözleşme, sözleşmede belirtilen sürenin sonunda sona erer. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. İzin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Bakanlıkça düzenlenen plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutların girişine asılmaması halinde 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Bu bendinin uygulanmasına rağmen plaketin 15 gün içerisinde turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılmaması durumunda, 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Tabi ki yasa bu kadar değil. Ben önemli kısımlarını özetledim ama bu kadarında dahi 100 günden kısa süreli kiralama şartlarının çok ağır olduğu görülüyor. Mesela tüm kat maliklerinin izni olmadan böyle bir uygulama yapılamayacak. Tüm kat maliklerinin iznini almanın zorluğu ise meydanda. Cezalar ise 100 bin liradan başlıyor. Doğrusu getirilen şartları benimsemek lazım, bu önlem gerekliydi.