Tamer HeperHep birlikte kiraya verilecek

HABERİ PAYLAŞ

Hep birlikte kiraya verilecek

Miras olarak kalan dairemizi kiraya vermek istiyoruz ama mirasçılar bir araya gelemedik. Böyle bir evi hangimiz kiraya verebiliriz? Y.H. 

Gerek kiralama konusunda ve gerekse sair hukuki ilişkide, ortaklık durumunun özellikleri var. Birincisi ortaklıklar iki çeşit. Birincisi okuyucumun durumundaki ortaklık yani mirasçıların birbiri ile olan ortaklığı. Buna elbirliği ortaklığı denilir. Mirasçıların tümü, tereke mallarına ortaktır ama ortaklık payları belli değildir. Herkes malın tümü üzerinde ortaklık hakkına sahiptir, ancak miras payı eşittir ortaklık payı değildir. Okuyucumun sözünü ettiği kiraya verilecek evde de durum budur, tüm mirasçılar malın sahibidir ama paylar belirsizdir. Böyle durumlarda her hukuki işlem için tam ortakların birlikte hareket etmesi esastır. İkinci ortaklık, ortak mal üzerinde ortakların paylarının belirlenmiş olma durumudur. Bu bir gayrimenkul ise tapuda ortakların payları bellidir, böyle bir ortaklıkta ise yapılacak hukuki işlemlerde sayı ve hisse çoğunluğu aranır.

Haberin Devamı

Okuyucumun durumu, halen mirasçı olmaları nedeni ile ortaklık ise, yapılacak işlemlerde tüm ortakların katılımı aranır. Herhangi bir ortağın kira sözleşmesi yapıyor olması durumunda bunu öğrenen diğer ortakların müdahale etme ve itiraz etme imkanı olduğundan ortaya bir ihtilaf çıkabilir. Ancak paylı mülkiyette sayı ve hisse çoğunluğunun sağlanması durumunda yapılan işlemler geçerli kabul edilir. Okuyucum durumunu buna göre değerlendirecektir. Şayet mirasçı sıfatı ile malik iseler yani ortaklık halen elbirliği mülkiyeti ise bunun paylı mülkiyete çevrilmesi için hukuki girişimde bulunup, miras paylarının hisse olarak tescilini talep imkanı vardır ve tavsiye olunan da budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder