Tamer Heperİmza kime ait?

HABERİ PAYLAŞ

İmza kime ait?

Sekiz senedir oturduğum evin sahibi beni çıkarabilir mi? 5 Aralık 2022’de yasal zammı yaptım. Ev sahibi az buldu, iki katını istedi ve kabul etmedim. “Arasını bulalım” dedik. Yeni bir sözleşme hazırlandı. Biz 2023 yılı Mart ayında iken kendisi yeni sözleşmeye 5 Aralık 2022 tarihini atmış. Üzeri kapalı bir de belge eklemiş. “Bunun ne olduğuna bakayım” dedim, tahliye taahhüdü çıktı. İmzalamadım ama o imzalamışım gibi tahliye davası açtı. Böyle bir evrakla beni çıkarabilir mi?  G.D.

*****

Öncelikle okuyucumun her attığı adımda dikkatli olmasını önereceğim zira karşısındaki kişi okuyucumun dikkatsiz anlarını kollayan biri gibi görünüyor. Kira sözleşmesine geçmişe ait tarih atmasının nedeni tahliye taahhüdü ile aynı tarihi taşımamasını sağlamak, metnin üzerini kapatıp altına imza almaya çalışmak ise bayağı kaygı verici bir davranış. Hiçbiri gerçekleşmeyince de okuyucumun imzasını taşımayan bir belgeyi delil olarak sunup dava açmak ayrı bir cesaret işi, zira imzanın okuyucuma ait olmadığı anlaşıldığında ortaya bir sahtecilik suçu çıkacaktır.

Haberin Devamı

Peki tahliye taahhüdündeki imzanın okuyucuma ait olmadığı hususu nasıl anlaşılacak? Açılan davada okuyucum imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürdüğünde bu belge imza incelemesi için bilirkişiye gidecek. Bilirkişi medar-ı tatbik imza dediğimiz, okuyucumun daha önceki tarihlerde attığı geçerli belgelerdeki imzaları ile duruşma sırasında kendi el yazısı ile attığı imzaları karşılaştırarak, sahteliği ileri sürülen imzalar için rapor verecek.

*****

Bu inceleme sonucu imzanın sahteliği ortaya çıkarsa zaten dava reddedilecek. El ürünü olduğu kabul edilirse tahliye davasına, tahliye taahhüdü nedeni ile bakılmaya devam edilecek ama bu defa da tahliye taahhüdünün hukuki vasıflarının yerinde olup olmadığına bakılacak. Zira her gelişigüzel yazılmış metin tahliye taahhüdü değildir. Tahliye taahhüdünün şartları vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder