Tamer Heper Kıdem tazminatı hesabı doğru mu?
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatı hesabı doğru mu?

Binamız altı senelik, kapıcımızın emeklilik dönemi gelmiş. Kapıcı 300 bin TL istiyormuş. Dışarıdan atanan yönetim de 300 bin TL’yi toplamaya başlamış. Bu hesap doğru mu? F.Ö.

* * * * *

Bir çalışanın emeklilik hakkını kazanması, işten kıdem tazminatını alarak ayrılması için yeterli bir nedendir. Ancak kıdem tazminatının da bir hesabı vardır, bu hesaba göre ödeme yapılır ve bir de yapılacak ödeme ve kapıcının durumu hakkında kat malikleri kurulunun bir karar alması gerekir. Zira talep 300 bin TL diye hemen 300 bin TL ödenmez. Bunu niye söyledim? Mesela 2024 için asgari ücret 17.002 TL. Bu 2 TL’nin varlığını da çözebilmiş değilim ya neyse! Bunun brütü ise 20.002 TL, buna göre asgari ücret üzerinden altı senelik kıdem tazminatı: 20.002 X 6 = 120.012 TL.

Haberin Devamı

* * * * *

Buna var ise tatil dönemlerinde çalışma yani fazla mesai ve şayet kapıcı binada bir meskende oturuyor ise kira farkı koyulacak. Ancak buna rağmen 300 bin TL’ye ulaşılacakmış gibi görünmüyor. Dolayısı ile yönetimin kendi başına 300 bin TL’yi kabulü doğru değil, bunun için binadan karar talep etmesi gerekir. Belki taraflar ödeme rakamında anlaşamayıp iş mahkemeye yansıyacaktır. (Doğrusu ben işin mahkemeye yansımasından taraf olmadım, zira dava uzun sürmekte çıkan ödeme rakamına yüklü bir faiz işletilmektedir ki ödemeyi geciktiren için de talep eden için de sonuç memnuniyet verici olmamaktadır.) Ancak nihai kararı kat maliklerinin vermesi doğrudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder