Evimdeki tek başına yaşayan kiracım yanına bir başkasını almış bir odayı bu kişiye kiralamış birlikte yaşıyorlar. Bunu binadaki komşu daire sahipleri bana bildirdi. Ben de bu durumu gidermesi için kendisine ihtarname gönderdim. Şimdi bu durum halen devam ediyorsa tahliye talebinde bulunabilir miyim? Y.C.
***
Son günlerde gelen kira problemlerine dikkat ettiniz mi? Bunca yıl (bu köşem tam kırk üçüncü yılında) köşemde bu kadar çeşitli kira problemi gördünüz mü? Ben bunca senelik meslek hayatımda da bu kadar çeşitlisine rastlamamıştım. Bizim sistemimizde alt kiracı diye bir durum var. Bu asıl kiracıya tanınmış bir hak olabiliyor ama tatbikatta bugün, kiralık evini oda oda günübirlik kiralayan var. Düşünün bir kiracı, kirada oturduğu evin odalarını kiraya veriyor. Böylece ödediği kiradan daha fazlasını tahsil ediyor ve bir de kârlı çıkıyor. Neyse ki bu okuyucum sadece bir kişiyi bir odaya kiracı olarak almış, peki bu mümkün mü?
Bu konuda bir sonuca varmak için kira sözleşmesini incelemek lazım. Bazı kira sözleşmelerinde özellikle matbu özleşmelerin ikinci sayfasında buna izin verilecek anlamı çıkan cümleler olabiliyor. Böyle bir cümle var ise yapacak bir şey yok. Ancak sözleşmenin hususi hükümler bölümünde bir başkasına kiralama yasağı varsa, hatta bazı cümlelerde, kiralık yerde kalacakların sayısı bile belirlenmiş ise ve buna uyulmuyor ise bu husus akde muhalefet teşkil eder ve tahliye talep etme hakkı tanır. Okuyucumun olayında da yazılı kira sözleşmesini inceledikten sonra bu hususta bir karar vermek mümkündür. Ancak bu yerde veya odalarda günübirlik kiralama yapılıyor ise bu iş artık bir ticarete dönüşmüş demektir ki mesken olarak kiralanan bir yerin ticarethane (pansiyontel vs.) olarak kullanıldığının ispatlanması halinde tahliyeyi talep hemen mümkündür.