Değerli konut vergisi hakkında dün bir bilgi verdim. Bugün de akla takılan sorulara değineyim.
★ ★ ★ ★ ★
İTİRAZ KONUSU: Mesken sahiplerine bildirilen değerleme rakamlarına karşı 15 gün içinde itiraz mümkün. İtiraz, değerlemeyi yapan genel müdürlüğe yapılacak. İyi ama değerlemeyi yapan o, itirazınıza karşı ne der ki? Bu gibi işlerde itiraz bir üst mercie yapılır, burada bu yok.
★ ★ ★ ★ ★
İTİRAZLAR NEYLE YAPILACAK? İtirazlar asaleten yapıldığı gibi vekaleten de yapılır. Ancak tapu dairelerinde işlem yapmak için özel vekaletname gerekir. Bu, mahkemelerde kullanılan genel vekaletnamelerden farklıdır, düzenleme şeklinde vekaletnamedir.
Peki genel müdürlüğe gönderilmek üzere tapu müdürlüklerine verilecek itiraz dilekçesine genel vekaletname ile itiraz olabilir mi? Belli değil. Şayet genel vekaletname ile başvuru yapıldığında kabul görmeyecekse itiraz süresi de geçirilmiş olacağı için bu para ödenmek zorunda kalınır.
★ ★ ★ ★ ★
İTİRAZ ÜZERİNE VERİLEN KARAR KESİN! Peki kesin cümlesini kullanmak, hukuk yolunu kapattı mı? Bu ibare niye kullanıldı? İdarenin bütün tasarrufları yargı denetimine tabidir. Dolayısıyla itiraz üzerine verilecek karar için hukuka başvurma önlenemez.
Bazılarına göre idare mahkemesine, bazılarına göre vergi mahkemesine başvuru mümkün. Bana göre de vergi mahkemesine başvuruda bulunmak mümkün. Burada dikkat çekecek husus vergi mahkemelerine başvuru için süre 30 gün. İdare mahkemelerine başvuru süresi 60 gün. Dolayısıyla 30 günlük süreye dikkat etmek gerekecek.
★ ★ ★ ★ ★
İTİRAZIN REDDİ ÜZERİNE MAHKEMEYE BAŞVURMAK ÖDEMEYİ DURDURMAYACAK! Bunun için tedbir kararı almak gerekir. Mahkemeden tedbir talep edilir, verirse ödeme durdurulur, verilmezse dava süreci içinde vergiler ödenecektir.