Eşimle anlaşmalı olarak boşanmıştık. Müşterek çocuğumuza nafaka ödeyecektim. Nafaka artışının ÜFE oranında olacağını kabul etmiştim. Bu artışları yaparken ÜFE ve TÜFE artışları paralel seyir izliyordu. Bugün için ise aradaki makas açıldı. ÜFE artışları nedeni ile elime geçen emekli maaşım ödemeye yetmez hale geldi. Şimdi bu artışları TÜFE oranına çevirebilir miyim? M.İ.
***
Önce soruya genel anlamı ile net bir yanıt vereyim, sonra ortalığı biraz karıştırırım. Nafakaya mahkeme karar verir. Nafakanın değiştirilmesi kararı da mahkemeye aittir. Mesela nafaka artırımı isteniliyor ise gerekçesi açıklanarak mahkemeden artırım istenir. Aksine indirilmesi isteniliyor ise yine mahkemeden indirim talep edilir. Dolayısıyla taraflar kendi kendilerine indirim veya artırım yapamaz. Bu genel açıklama.
***
Şimdi işleri biraz karıştırayım dedim ya işte bu: Bir sözleşmede belli dönemlerde artırım yapılacağı kararlaştırıldı ise ve bunun için de ÜFE veya TÜFE veya çoğunlukla kira sözleşmelerinde gördüğümüz gibi ÜFE + TÜFE / 2 gibi ifadeler var ise bence bunlar geçersizdir. Çünkü artırım şartının uygulanabilmesi için hesaplanabilir olmalıdır. Yani artırım şartını kim okursa okusun hesaplama yapmalı ve aynı sonucu bulmalıdır. Sözleşmede sadece ÜFE veya sadece TÜFE yazıyor ise bu ifade hesaplamaya elverişli değildir.
Çünkü ÜFE dediğimiz zaman dört ayrı hesabı anlatır. Bir önceki aya göre ÜFE, bir önceki yılın sonuna göre ÜFE, geçen yılın aynı ayına göre ÜFE ve 12 aylık ortalamaya göre ÜFE. Keza TÜFE için de aynı durum söz konudur. Peki sadece ÜFE artışı veya TÜFE artışı denildiği zaman bunlardan hangisi uygulanacak? Belli değil.
O halde bu artırım şartı geçersiz. Durum kira sözleşmeleri için de aynı. Geçerli olması için artırımın mesela ÜFE 12 aylık ortalamaya göre yapılacağı veya TÜFE bir önceki yılın aynı ayına oranla yapılacağı gibi açıklamalı olmalı ki hesaplanabilsin. İşte karışıklığın çözümü bu. Şimdi! Soruyu soran okuyucumun bir mahkemeye başvurup karar alması gerekecek. G G G G G Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlarım.